Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Polák si prevzal cenu za celoživotné dielo, šéfovať Činohre SND nebude

Na snímke riaditeľ Činohry SND v Bratislave Roman Polák počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Režisér, riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla Roman Polák, uviedol, že ocenenie vníma ako motiváciu k tomu, aby zhodnotil, čo v živote urobil.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Šestnásť cien za celoživotné dielo a 50 výročných cien Literárneho fondu (LF) v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu za rok 2017 odovzdali v pondelok v bratislavskom Zičiho paláci. Cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla získali herečky Gabriela Dolná, Anna Javorková, Elena Kušnierová, Kamila Magálová, herci Juraj Ďurdiak, Boris Farkaš, Ľubomír Kratochvíl, Igor Latta, Ľubomír Paulovič, operný spevák Jozef Havasi, divadelný historik a kritik Ladislav Lajcha a režisér Roman Polák. V oblasti rozhlasu patrí ocenenie za celoživotné dielo Ladislavovi Francovi a Mariánovi Grebáčovi, v oblasti dabingu Darine Hlúchovej a Marte Mrlianovej.

Na sníke herec Ľubomír Paulovič počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Kamila Magálová pre TASR priznala, že aj keď ju ocenenie za celoživotné dielo k tomu nevedie, uvažovala nad tým, že "v najlepšom treba skončiť", nie je však ešte úplne rozhodnutá. "Doteraz som nedostala veľa cien, ale nie je to dôležité. Dôležité je, že dostanete túto celoživotnú, že si vašu prácu cenili, hodnotili a bola úspešná, ja som veľmi vďačná," doplnila herečka, ktorá za vyše 40-ročnú kariéru stvárnila množstvo postáv: "Do každej som sa vžila. Preto milujem túto robotu, lebo každý večer zažívam život niekoho iného. Nie som len Kamila Magálová, som Strindbergova Slečna Júlia, Tatiana z Onegina, som predavačka v potravinách. Do každého povolania alebo historickej postavy sa dostávam a to je to, čo ma neskutočne baví."

Člena Divadla Astorka Korzo '90 Borisa Farkaša ocenenie za celoživotné dielo veľmi prekvapilo. "Nevedel som, či mám byť prekvapený milo, alebo nemilo, lebo necítim sa na to, že už som skončil svoju prácu," priznal s úsmevom herec, ktorý má momentálne v divadle vynútenú prestávku: "Dávam sa do poriadku, aby som mohol ešte hrať, dávam si do poriadku nohy, ktoré mi počas tých dlhých rokov odišli."


Na sníke herečka Gabriela Dolná počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Režisér, riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla Roman Polák pre TASR uviedol, že ocenenie vníma ako motiváciu k tomu, aby zhodnotil, čo v živote urobil: "Teraz sa dobrovoľne vzdávam riaditeľského postu v Činohre SND, verím, že ešte mi bude z hora dané pár rokov režírovať. Verím, že tá réžia a inscenácie budú slobodnejšie, možno hravejšie. Budem dávať svoje skúsenosti žiakom na VŠMU."

Na snímke vpravo dramaturgička Darina Hlúchová počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave. Vľavo cenu odovzdal predseda výboru Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia Dušan Jamrich.
Foto: TASR/Pavel


Výročné ceny LF v oblasti divadla získali Darina Abrahámová za dramaturgiu na inscenácii hry Rodáci, Luana Brunetti za postavu Giselle v balete Giselle, Daniel Čapkovič za postavu Mefistofela v opere Faustovo prekliatie a Monika Fabianová za postavu Marguerite v tejto opere, ďalej Daniel Fischer za postavu Smrť v inscenácii hry Túžba po nepriateľovi a postavu Oswalda Corneliusa v inscenácii Apartmán v hoteli Bristol, Ján Gallovič za postavu Jána Pavla II. v inscenácii muzikálu Povolanie Pápež, Vladimír Hajdu za postavu Čimborazku v inscenácii hry Letmý sneh, Emil Horváth za postavu Petra Williamsona v inscenácii hry Apartmán v hoteli Bristol s prihliadnutím na postavu pána Labaša z inscenácie Spievajúci dom, Martin Huba za postavu Boha v inscenácii hry Mercedes Benz.

Na snímke vpravo herečka Kamila Magálová počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave. Vľavo cenu odovzdal predseda výboru Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia Dušan Jamrich.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Medzi ocenenými sú aj Martin Kaprálik za postavu Iaga z muzikálu IAGO s prihliadnutím na postavu v inscenácii Pi čaj miláčik a dabingovú postavu Benjamin Asher vo filme Londýn v plameňoch, Igor Kasala za postavu Sládeka v inscenácii hry Audiencia, Miriam Kičiňová za dramaturgiu projektu Divadlo proti extrémizmu - inscenácia Natálka, Ján Koleník za postavu detektíva Jánosa Martona v seriáli 1890, Ľuboš Kostelný za postavu Jano Jančich vo filme Prázdniny, Dana Košická za postavu Matky v inscenácii hry Moje baby.

Na sníke vpravo sólista opery Štátneho divadla Košice, šéf speváckeho zboru Csermely Jozef Havasi počas preberania ceny za celoživotné dielo na slávnostnom odovzdávaní Cien za celoživotné dielo a Výročných cien Literárneho fondu za divadelnú, rozhlasovú tvorbu a dabing a Cien Tvorivej súťaže na pôvodný divadelný a rozhlasový text v Zichyho paláci 20. novembra 2017 v Bratislave. Vľavo cenu odovzdal predseda výboru Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia Dušan Jamrich.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Výročná cena patrí tiež Petrovi Kováčovi za dramaturgiu na inscenácii hry Mercedes Benz, Michalovi Lehotskému za postavu Éléazara v opere Židovka, Daniele Mackovičovej za postavu Hernie v inscenácii hry Nonsens noci svätojánskej, Danielovi Majlingovi za dramaturgiu poviedok Roalda Dahla s prihliadnutím na dramaturgie inscenácií hier Túžba po nepriateľovi a Apartmán v hoteli Bristol, Tomášovi Maštalírovi za postavu Ľuda Kotlára v inscenácii hry Rodáci a Dona Carlosa v inscenácii hry Apartmán v hoteli Bristol s prihliadnutím na postavu Tibor Maxo Maxovský v seriáli Za sklom, Dominike Výrostek Misárovej za postavu Anna Franková v inscenácii Denník Anny Frankovej, Zuzane Mistríkovej za dramaturgiu predstavení Charlie Chaplin a Denník Anny Frankovej, Jakubovi Nvotovi za réžiu inscenácie hry Nonsens noci svätojánskej s prihliadnutím na realizáciu rozhlasovej hry pre deti Sen noci svätojánskej, Jurajovi Nvotovi za réžiu inscenácie hry Letmý sneh, Petrovi Oravcovi za réžiu operety Veselá vdova, Jozefovi Pantlikášovi za postavu Nikolaj Stavrogin v inscenácii hry Posadnutí.

Držiteľmi výročnej ceny sa ďalej stali Artemi Pyzhov za postavu Alberta v balete Giselle, Vladimír Rohoň za postavu Kazimír Kant v inscenácii hry Iluzionisti, Robert Roth za postavu Lucifera v inscenácii Mercedes Benz, Jakub Rybárik za postavu Dobroslava v inscenácii hry Dobro s prihliadnutím na postavu Detektíva v inscenácii scénickej kompozície Žltým včelám žlté slzy, Eva Sklyarová za postavu manželiek Charlieho Chaplina v balete Charlie Chaplin s prihliadnutím na postavu Kitty v inscenácii hry Denník Anny Frankovej, Michal Soltész v inscenácii hry Ako Bonnie a Clyde, Šimon Spišák za réžiu inscenácie hry Denník Anny Frankovej, Svetozár Sprušanský za dramaturgiu monotematickej divadelnej sezóny DAB v Nitre, uvedenie pôvodných diel súčasných slovenských autorov s prihliadnutím na dramaturgiu pôvodného slovenského muzikálu Povolanie Pápež a réžiu komédie Pi čaj miláčik, Andrej Šoth za scenár, réžiu a choreografiu predstavení Charlie Chaplin a Denník Anny Frankovej, Titusz Tóbisz za postavu Arindal v opere Víly, Peter Trník za postavu Truffaldino v inscenácii Carlo Goldoni - Sluha dvoch pánov, Uršula Turčanová za dramaturgiu inscenácie Denník Anny Frankovej, Roman Valkovič za postavu profesora Klamma v inscenácii hry Klammova vojna.

Výročné ceny v oblasti dabingu získali Štefánia Gorduličová za réžiu dabingu seriálu Most II. a III. séria, Eva Matejková za dabingovú postavu M vo filme Skyfall, Jana Mikulášová-Strnisková za réžiu dabingu k seriálom Velvet a Sherlock a Watsonová/Elementary, Pavel Višňovský za dabingovú postavu Mr. Gustave vo filme Grandhotel Budapešť.

V oblasti rozhlasu sa nositeľmi výročnej ceny LF stali Zuzana Belková za redakčnú prípravu umeleckého pásma Verše proti zlu, Peter Daniška za zvukové stvárnenie 1. časti rozhlasovej hry Don Quijote, Stanislav Kaclík za zvukové stvárnenie rozhlasovej hry pre deti Sen noci svätojánskej, Andrej Klimits za zvukové stvárnenie 2. časti rozhlasovej hry Don Quijote, Beata Panáková za dramaturgickú prípravu rozhlasovej hry pre deti Sen noci svätojánskej s prihliadnutím na dramaturgiu rozprávkového seriálu Rytier smutnej postavy, Ivica Ruttkayová za prípravu umelecko-dokumentárneho cyklu Stratení v čase, Táňa Tadlánková za réžiu rozhlasovej hry Spolu s prihliadnutím na réžiu rozhlasovej hry Revízor.