Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

VIDEO: Poľsko zabojuje o Oscara Skolimowského originálnou novinkou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzsko zas vsadí na film Mustang režisérky tureckého pôvodu.

Varšava 22. septembra (TASR) - Originálny film jedného z najosobitejších a najrenomovanejších poľských filmárov Jerzyho Skolimowského 11 minut, ktorého dej ponúkne 11-minútové zásadné udalosti zo života viacerých hrdinov, bude poľskú kinematografiu reprezentovať v boji o Oscara pre najlepší zahraničný film roka.

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.

Poľsko bude na slávnostnom galavečere v Los Angeles vo februári 2016 obhajovať prestížnu sošku v danej kategórii po vlaňajšom triumfe snímky Ida režiséra Pawla Pawlikowského.

Práve on predsedal odbornej komisii Poľského ústavu filmového umenia, ktorá jednohlasne vybrala kandidátsku produkciu na Oscara.

Snímka, ktorú nakrútili v poľsko-írskej koprodukcii, mala premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach a do poľských kín príde v novembri 2015.



Samotný scenárista a režisér v jednej osobe na margo tohto svojho diela, inšpirovaného smrťou jeho syna, nedávno povedal, že má mnoho významov. Osobne ho vníma tak trocha ako poému, v ktorej sa využívajú metafory a symboly, avšak ich hľadanie a interpretáciu chce prenechať divákom.

Francúzsko vysiela film Mustang režisérky tureckého pôvodu


Príbeh piatich tureckých sestier pod názvom Mustang bude tentoraz reprezentovať francúzsku kinematografiu v súboji o prestížnu sošku Americkej filmovej akadémie - Oscara - pre najlepší zahraničný film roka. Oznámili to dnes oficiálne v Paríži.

Film francúzskej filmárky tureckého pôvodu Deniz Gamze Ergüvenovej uviedli v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Kritici snímku prijali mimoriadne pozitívne. Dielo mohli vidieť aj návštevníci festivalovej prehliadky v Karlových Varoch.



Príbeh sa odohráva v obci na severe krajiny polmesiaca a je vnímaný ako vášnivá oslava radosti zo života.

Galavečer udeľovania Oscarov, z ktorého vzídu samotní laureáti, sa uskutoční v Los Angeles 28. februára 2016. Ešte predtým budú známe nominácie na prestížne ocenenia v jednotlivých kategóriách.