Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Ponitrianske múzeum priblíži svojim návštevníkom zoohistóriu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako informovali organizátori, prednáška ponúkne zaujímavosti o novom vednom odbore, ktorý sa vyprofiloval ako interdisciplinárna historická veda.

Nitra 12. apríla (TASR) - Zvieratám a ich významu pre stredovekého človeka sa bude venovať ďalšia zo série prednášok, ktoré organizuje Ponitrianske múzeum v Nitre. Vo Veľkej dvorane múzea bude 13. apríla rozprávať o archeozoológii a zoohistórii vedkyňa Katarína Šimunková.

Ako informovali organizátori, prednáška ponúkne zaujímavosti o novom vednom odbore, ktorý sa vyprofiloval ako interdisciplinárna historická veda. "Zoohistória stredoveku je na výslní záujmu, a to hlavne z dôvodu, že z tohto obdobia pochádza najviac dokladov o intenzívnom vzťahu medzi zvieratami a ľuďmi," uviedlo múzeum.

Návštevníci Ponitrianskeho múzea sa okrem toho dozvedia množstvo informácií o postavení a úlohe zvieraťa v stredoveku. "To nebolo vnímané len ako zdroj potravy, ale aj ako majetok, prípadne indikátor ekonomického zázemia. Zároveň bolo aj spoločníkom, symbolom i predmetom rôznych povier," doplnili organizátori.