Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Poslaním Konfuciovho inštitútu je šíriť čínsky jazyk a kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kultúrny inštitút nesie meno po čínskom filozofovi, sociálnom politikovi a štátnikovi Konfuciovi (551 pred. n. l. - 479 pred n. l.).

Bratislava 22. mája (TASR) - Konfuciov inštitút pri Univerzite Komenského v Bratislave bol založený v roku 2015 v spolupráci s partnerskou čínskou univerzitou, ktorou je Šanghajská univerzita medzinárodného obchodu a ekonomiky. Inštitút vznikol v tesnej blízkosti Katedry východoázijských štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, čo je jediné akademické pracovisko na Slovensku, kde sa vyučuje čínština. Pre TASR to povedala vedúca katedry východoázijských štúdií a sinologička Jana Benická, ktorá je zároveň riaditeľkou Konfuciovho inštitútu (KI) pri UK v Bratislave.

KI všade na svete zakladá kancelária pri Ministerstve školstva Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), ktorá zodpovedá za výučbu čínštiny a šírenie čínskej kultúry vo svete. V súčasnosti je vyše 500 KI.

"Poslaním KI je šíriť čínsky jazyk a kultúru vo svete, preto ponúkame kurzy čínštiny, v prvom rade kurzy čínštiny pre vysokoškolákov, alebo aj pre verejnosť, ďalej poskytujeme aj kurzy odbornej čínštiny ako je napríklad obchodná čínština, aby aj naši absolventi, prípadne záujemcovia na Slovensku sa vzdelali v tomto smere. Organizujeme aj výskumné aktivity, pretože náš KI je vedený ako výskumná inštitúcia," charakterizovala činnosť inštitútu jeho riaditeľka.

"Zaoberáme sa výskumom čínskeho jazyka, pracujeme na slovensko-čínskom, respektíve čínsko-slovenskom jazykovom korpuse, ktorý bude základom pre vytvorenie čínsko-slovenského slovníka. To je veľká úloha, ktorú robí náš KI. Učíme aj našich študentov pracovať s jazykovým korpusom, aby mohli lepšie prekladať, tlmočiť a podobne. Toto je naše veľké poslanie," pokračovala. "Okrem toho zakladáme aj naše pobočky mimo Bratislavy, napríklad máme pobočku na Technickej univerzite vo Zvolene," doplnila Benická.

"Chceme rozšíriť našu výučbu aj na orgány štátnej správy, budeme im ponúkať kurzy čínštiny a takisto aj kurzy predstavujúce čínsku kultúru a súčasný život v Číne, aby pracovníci štátnej správy a verejnej správy hlbšie chápali Čínu a situáciu v Číne," konštatovala.

Kultúrny inštitút nesie meno po čínskom filozofovi, sociálnom politikovi a štátnikovi Konfuciovi (551 pred. n. l. - 479 pred n. l.). V nadväznosti na Konfuciovo učenie sa rozvinul konfucianizmus, ktorý zasiahol do dejín náboženstva východnej Ázie. Konfucius sa považuje za prvého čínskeho filozofa. Ide o reformátorskú postavu, ktorá spolu s ďalším filozofom Lao-c' natrvalo poznamenala čínsku kultúru, politiku a náboženstvo.