Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

R. Brat: Dubček ako osobnosť nie je učebnicovým hrdinom

Na archívnej snímke Alexander Dubček medzi Bratislavčanmi na Námestí SNP v Bratislave 25. februára 1990 Foto: TASR - Vladimír Andor

R. Brat dohliada na projekt Krátka jar, dlhá zima, film venovaný Alexandrovi Dubčekovi, ktorý sa k divákom dostane budúci rok

Bratislava 10. novembra (TASR) - Po skončení štúdia španielskej a slovenskej literatúry a jazyka pôsobil vyše dvadsať rokov v Literárnej redakcii Slovenského rozhlasu. Okrem redaktorskej práce sa venoval rozhlasovej a televíznej tvorbe. Vo vydavateľstve Slovart zakladal prvú edíciu beletrie MM. Dnes je dramaturgom hranej tvorby RTVS. Stojí za úspešným televíznym seriálom Tajné životy, zaoberal sa aj prípravou očakávaného dvojdielneho filmu o Márii Terézii a momentálne dohliada na projekt Krátka jar, dlhá zima, film venovaný Alexandrovi Dubčekovi, ktorý sa k divákom dostane budúci rok. "Dubček v našom filme bude obyčajným smrteľníkom so všetkými emóciami, nijaký hrdina, ani muž na piedestáli v rámci československej politickej špičky," povedal v rozhovore pre TASR spisovateľ, scenárista, prekladateľ a dramaturg Roman Brat.

A aká bola jeho úloha v prípravnej fáze filmu o autorovi historického experimentu – socializmu s ľudskou tvárou? Pátrali tvorcovia aj po filmoch, ktoré už boli o Dubčekovi nakrútené? "Hraný film o Dubčekovi neexistuje, jestvuje viacero dokumentárnych filmov, ale my sme k 50. výročiu invázie do Československa chceli ľuďom ponúknuť dramatické dielo," vysvetlil dramaturg s tým, že to bol dôvod, prečo oslovil Ľuboša Juríka, autora románu Alexander Dubček - Rok dlhší ako storočie. Našiel v ňom nielen autora námetu, ale aj spoluscenáristu. "Rátal som s ním ako s človekom, ktorý má faktografiu v malíčku, ustráži nielen dramatickú zložku scenára, ale aj historickú. Dubček ako osobnosť nie je učebnicovým hrdinom spred mnohých storočí, aby sme si mohli dovoliť fabulovať. Vždy je to tak trošku problém vedieť skĺbiť všetky atribúty faktografie a hranej tvorby do jedného celku. Aby sme boli verní, a zároveň nenudili faktografiou. Museli sme nájsť zlatú strednú cestu. Preto sa nám spočiatku nedarilo a vystriedali sme viacerých scenáristov."

Dokudráma o vedúcej osobnosti Pražskej jari a najznámejšom slovenskom politikovi 20. storočia má zaujímavé herecké obsadenie. Hlavnú úlohu stvárňuje v Prahe etablovaný Banskobystričan Adrian Jastraban. S nápadom osloviť herca do projektu Krátka jar, dlhá zima prišiel režisér Laco Halama. "Povedali sme si - prečo nie, veď podobnosť nemusí byť stopercentná, môže zostať typologická. A takto sme postupovali aj pri iných známych osobnostiach - Kosygin, Brežnev, Podgornyj," poznamenal Brat: "Ale potom, keď maskéri dostali do rúk Adriana Jastrabana, naozaj z neho vygenerovali veľkú podobnosť s Alexandrom Dubčekom, funguje to výborne."