Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Radošinci začínajú sezónu: Ponúknu premiéru inscenácie Besame Mucho

Na snímke sprava riaditeľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka, režisér Ondrej Spišák, pedagóg, choreograf a umelecký vedúci SĽUK-u Stanislav Marišler a šéf umeleckej prevádzky SĽUK-u Maroš Červenák počas tlačovej konferencie o nadchádzajúcej jubilejnej 55. divadelnej sezóne RND 19. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Besame Mucho je v poradí 62. inscenáciou v histórii divadla. Obsahom viac smiešna ako trpká správa o ľuďoch na hlavnej a vedľajšej koľaji. Divadlo ju uvedie v premiére 17. novembra.

Bratislava 19. septembra (TASR/Teraz.sk) – Jubilejnú 55. sezónu otvorilo Radošinské naivné divadlo. Nadviazali tak na úspešnú predchádzajúcu sezónu, v ktorej odohrali 230 predstavení. Podľa slov principála divadla Stanislava Štepku ju začali už tradičným účinkovaním na Kremnických gagoch, kde sa predstavili s inscenáciou Lás-ka-nie 2 v réžii Juraja Nvotu.

Zároveň začali skúšať novú inscenáciu, ktorá dostala názov Besame Mucho, je v poradí 62. v histórii divadla, obsahom viac smiešna ako trpká správa o ľuďoch na hlavnej a vedľajšej koľaji. Štepkovu hru v réžii Ondreja Spišáka uvedie divadlo v premiére 17. novembra.

„Tá pieseň sa na javisku aj objaví. Je to príbeh muzikanta, ktorý sa životným kolotočom ocitol na ulici. Je to životný príbeh rockového muzikanta, takže pre neho Besame Mucho ako žáner a pieseň nie je veľmi typická. Ale keďže je na ulici, tak si brnká hocičo. Akurát keď brnká túto pieseň, tak sa pri ňom pristaví záhadná osoba, ktorá roztočí celú zápletku príbehu. Dôležité pre autora Stanislava Štepku a pre samotnú hru je obsah tej piesne, pretože v preklade znamená Bozkávaj veľmi, bozkávaj zvláštne, to je aj jedna z hlavných tém predstavenia,“ povedal o pripravovanej inscenácii pre TASR režisér Ondrej Spišák.

Minulá sezóna zaznamenala v dejinách slovenského divadelníctva vďaka radošincom nevšednú udalosť. Jááánošííík je najúspešnejšou inscenáciou v 55-ročnej histórii tohto divadla. Premiéru mala 14. novembra 1970. Dosiahla 501 repríz. Na javisko divadla sa inscenácia vrátila 14. novembra 2000 pod názvom Jááánošííík (Po tridsiatich rokoch) a dosiahla ďalších 237 repríz. Nový Jááánošííík po tristo rokoch sa medzi radošincov vrátil 22. marca 2013 tretíkrát. A pokrik Jááánošííík!!! zaznel 19. júna 2017 už tisíckrát z javiska radošincov.



Na 12. ročníku medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch mal l5. septembra svetovú premiéru stredometrážny dokumentárny film s hranými scénami režiséra Juraja Štepku Tisíckrát Jááánošííík alebo Zrod legendy. Film o trpko-smiešnej, skoro polstoročnej histórii a javiskovej tisícke repríz Jááánošíííka v Radošinskom naivnom divadle.

„Film sme nijako špeciálne neplánovali. Môj syn Juraj povedal, že to je veľmi pekná téma a veľmi rád by sa k nej vrátil. Všetci sme radi, že sa to takto stalo. Vlastne Jááánošííík pokračuje v repertoári ďalej a vôbec nemám pocit, že to malo už tisíc repríz. Veľkú radosť máme z toho, že to nehráme len pre pamätníkov, ale že v hľadisku je veľmi veľa mladých ľudí, ktorí sa chcú prísť potešiť na Jááánošíííkovi. Ten náš Jááánošííík funguje ako národná téma a z toho mám najväčšiu radosť,“ uviedol k inscenácii a filmu pre TASR Stanislav Štepka.

„Je to viac film ako dokument. V hraných scénach je to rekonštrukcia od vzniku inscenácie až po súčasnosť. Ten film nerozpráva o tom, čo sme o Jánošíkovi všetko dovtedy vedeli, ale nachádza v ňom témy zo zákulisia, o ktorých tí diváci nevedeli. Našiel som témy, ktoré stáli za zrodom toho úžasného predstavenia, ktoré prinieslo na javisku divákom tisíckrát smiech, a nie vždy to bolo o smiechu. Možno to bolo viac aj o smútku, zarmútení, o prekážkach, ktoré tá doba a režim prinášal, kým ten slávny Jánošík vznikol,“ doplnil pre TASR režisér filmu Juraj Štepka.