Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Režisér Jakub Kroner odhalil prvé zábery z trileru Miki

Na snímke slovenský režisér Jakub Kroner. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kroner sa vo svojich prvých dvoch počinoch Bratislavafilm a Lóve venoval ľuďom na okraji spoločnosti, dílerom, mafiánom, zlodejom áut.

Bratislava 13. mája (TASR) - Slovenský filmový režisér Jakub Kroner odhalil uplynulý víkend prvé zábery zo svojho nového filmu Miki. Triler o bývalom bossovi slovenského podsvetia Mikulášovi Černákovi avizuje teaser. TASR o tom informovala PR manažérka Perla Žinčíková.

Kroner sa vo svojich prvých dvoch počinoch Bratislavafilm a Lóve venoval ľuďom na okraji spoločnosti, dílerom, mafiánom, zlodejom áut. "Tento žáner je mu blízky, vo filme Miki sa ho drží, ale prvýkrát sa vracia do minulosti. Prináša príbeh o antihrdinovi, hlave organizovaného zločinu 90. rokov. O pôvodne šoférovi autobusu, ktorý vybudoval jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine," približuje Žinčíková.

Kroner pripomína, že jeho nový film nie je iba o hlavnej postave. Prináša obraz doby, ktorú si Slovensko nie až tak dávno zažilo a dodnes ho traumatizuje. Vníma, že téma filmu vzbudzuje veľký záujem a je predmetom vážnych spoločenských diskusií. "Aj preto som cítil, že je veľmi dôležité, ako tento film urobíme," dodáva režisér.

Scenárista Miro Šifra si podľa vlastných slov plne uvedomuje, že napísal film o mužovi, ktorý má prsty v smrti desiatok ľudí. "Scenár však nebuduje kult jeho osobnosti ani jeho činy neospravedlňuje."

Podľa Kronera sa film pripravoval dva roky, nakrúcal sa rok a podmienky boli veľmi náročné. "V kreatívnom tíme som mal skvelých ľudí a som rád, že sa nám to podarilo. Film je už takmer hotový, prebiehajú posledné práce."

Producentka Zuzana Mistríková prízvukuje, že snímka nie je životopisom Černáka, ale autonómnym filmovým príbehom inšpirovaným skutočnými a všeobecne známymi udalosťami. "Žiadna učebnica dejepisu nedokáže sprostredkovať dnešnej mladej generácii 90. roky tak, ako filmový príbeh. A som presvedčená o tom, že o 90. rokoch musíme hovoriť, pretože vtedy sa na Slovensku stala známkou úspechu schopnosť presadiť sa za akúkoľvek cenu. Silou, aroganciou a porušovaním pravidiel."

Vo filme účinkuje vyše stovky hercov. V hlavných úlohách sa okrem Milana Ondríka môžu diváci tešiť aj na Michala Kubovčíka, Annu Javorkovú, Gregora Hološku, Dušana Cinkotu, Martina Nahálku, Rebeku Polákovú a ďalších.

Film Miki príde do kín 15. augusta.





Teaser: www.youtube.com/watch?v=QrOlXJEFY8U