Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Riešenie, ktoré poskytuje Web umenia SNG, používa stále viac galérií

Na archívnej snímke priečelie Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

V minulom roku pokračovala rekonštrukcia areálu SNG v Bratislave, ktorá sa začala podpisom zmluvy s dodávateľom v decembri 2015.

Bratislava 19. apríla (TASR) - V priestoroch kaviarne Berlinka v bratislavskom Esterházyho paláci sa vo štvrtok konal verejný odpočet a prezentácia činnosti Slovenskej národnej galérie (SNG) za rok 2017. Jej generálna riaditeľka Alexandra Kusá informovala o hospodárskych výsledkoch, návštevnosti, výstavnej, edičnej, vedeckovýskumnej, odborno-metodickej, programovej, marketingovej a ďalšej činnosti nielen v Bratislave, ale aj na vysunutých pracoviskách v Strážkach, vo Zvolene, v Ružomberku a v Pezinku.

V minulom roku pokračovala rekonštrukcia areálu SNG v Bratislave, ktorá sa začala podpisom zmluvy s dodávateľom v decembri 2015. Po skončení stavby, ktorá je plánovaná na 36 mesiacov, bude mať verejnosť k dispozícii moderný verejný priestor s 5385 metrami štvorcovými výstavnej plochy. K 31. decembru 2017 bolo preinvestovaných na stavebné práce a dozor 8.848.164 eur vrátane DPH (19,13 % objemu financií). Súčasťou stavby je nový Depozitárny dom. "Umožní nám vec, ktorá nikdy nefungovala, a to že budeme mať všetky diela na jednom mieste, veľmi dobre ošetrené, mimo dosahu povodňovej vlny, v dobrých klimatických podmienkach," povedala pre TASR Kusá k novostavbe so šiestimi podlažiami, ktorú by mali pre verejnosť otvárať v roku 2020.

Výraznejšie SNG investovala vlani do Schaubmarovho mlyna v Pezinku, kde začala komplexná revitalizácia objektu. Rok 2017 priniesol prvé drobné úpravy priestoru, projekt rekonštrukcie, na ktorom pracuje architektonický ateliér JRKVC a množstvo nového kultúrneho, spoločenského a vzdelávacieho programu. "Snažíme sa z toho urobiť miesto na trávenie voľného času pri Bratislave, a zároveň sme paralelne pripravovali projekt rekonštrukcie Galérie Ľudovíta Fullu, ktorým by sme sa chceli uchádzať o nórske fondy," doplnila šéfka SNG.

Inštitúcia pokračuje vo voľnom vstupe na výstavy a expozície v Bratislave a Pezinku, ktorý bol zavedený v roku 2014. Aj vďaka tomu sa jej v uplynulom roku podarilo dosiahnuť návštevnosť výstav a expozícií v Bratislave a Pezinku 62.276 ľudí (bez návštevnosti neplatených sprievodných a kultúrnych podujatí). "Návštevnosť sa nám naozaj zvyšuje, trend, ktorý je dlhodobý v strednej Európe, sa nám podarilo zvrátiť, a sledujeme to veľmi ostro, aj keď vieme, že nie všetko je o návštevnosti, ale robíme to pre ľudí, čiže nám na tom veľmi záleží," podčiarkla Kusá.

Širokú odozvu u verejnosti podľa jej slov mala zo siedmich pôvodných výstav venovaných starému aj súčasnému umeniu v SNG Bratislava expozícia Sen x skutočnosť/Umenie & propaganda 1939 - 1945, ktorú videlo 20.689 návštevníkov. "Pre nás bola veľmi dôležitá webová stránka, ktorú sme pripravili, dokázali sme osloviť široké publikum odborníkov," uviedla k vývoju Webu umenia, ktorého vynovenú verziu spustila SNG v júni 2015 ako jeden z výstupov projektu Digitálna galéria. Jeho denná návštevnosť v roku 2017 zaznamenala 367 návštevníkov denne (oproti 286 návštevníkom denne v roku 2016), bola tiež spustená anglická verzia stránky. "Naše riešenie, ktoré poskytuje Web umenia, používa stále viac a viac galérií. Vzniká tu prirodzený network, nie na základe nejakého grantu, možnosti získať peniaze, ale na základe toho, že ostatní kolegovia vidia, že to funguje a chceli by to tiež. Pre nás je to taká skúška správnosti a veľké zadosťučinenie, že to funguje," poznamenala generálna riaditeľka SNG, ktorá vlani hospodárila s rozpočtom 3.778.003 eur a dosiahla tržby 269.853 eur. Fond obohatila o 221 zbierkových predmetov, celkovo vynaložila na akvizície sumu 94.917 eur.

Celková návštevnosť expozícií, výstav a sprievodných (kultúrno-spoločenských a výchovno-vzdelávacích) programov v SNG Bratislava - Esterházyho palác, Schaubmarov mlyn, Zvolenský zámok, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku a Kaštieľ Strážky dosiahla počet 141.829 návštevníkov.