Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

RTVS pozýva do svojich priestorov na výstavu kostýmov

Na archívnej sníme zo 16. júla 2020 nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava. Foto: TASR – Michal Svítok

Najväčšie zastúpenie na výstave majú 90. roky. RTVS upozorňuje, že výstavu je možné navštíviť len po predchádzajúcom dohovore pre skupiny minimálne piatich návštevníkov.

Bratislava 11. marca (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripravila pri príležitosti prvého vysielania Televízneho štúdia Bratislava, ktoré sa uskutočnilo 3. novembra 1956, výstavu kostýmov. Inštalovaná je v priestoroch v Mlynskej doline v Bratislave. "Keďže z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie nebolo možné výstavu sprístupniť verejnosti skôr, k dispozícii bude po predchádzajúcej telefonickej alebo mailovej dohode počas celého roka 2022," uviedol pre TASR PR manažér Stanislav Čačko.

Záujemcovia si môžu prezrieť kostýmy z viacerých inscenácií. Najstaršími exponátmi výstavy sú kostýmy z diela Vivat Beňovský! z roku 1975, pri ktorom bol kostýmovým výtvarníkom Milan Čorba. Vystavené sú tiež kostýmy z roku 1979 z inscenácie Sesternica Beta z rúk toho istého výtvarníka.

"Som rád, že aj takouto formou môžeme prispieť nielen k osobnejšiemu kontaktu s televíziou, ale aj k priblíženiu práce dôležitej zložky televíznej tvorby - kostýmového výtvarníctva," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. "Keďže televízia oslávila v minulom roku veľké jubileum, rozhodli sme sa poukázať aj na túto profesionálnu zložku televízneho vysielania a venovať pozornosť kostýmom a kostýmovým výtvarníkom, ktorí stáli pri tzv. bratislavských pondelkoch. Tieto televízne inscenácie boli súčasťou pondelkového televízneho vysielania celé tri desaťročia," dodal.

Najväčšie zastúpenie na výstave majú 90. roky. Kostýmy z rodinnej drámy Staroružová dráma sú dielom Zdeněka Šánského z roku 1990. Šánský sa podieľal aj na kostýmoch k dielu Plukovník Chabert z roku 1994 a zo známeho Dnes večer hrám ja s Božidarou Turzonovovou v hlavnej úlohe. Na kostýmovú tvorbu Ľubice Jarjabkovej si návštevníci výstavy zaspomínajú kostýmami z diel Prstene pre dámu (2000), Zlatý kolovrátok (1995) a O hlúpej žene (1996), kde spolupracovala s kostýmovou výtvarníčkou Helenou Jurikovičovou. Výrazné kostýmové zastúpenie má na výstave výtvarníčka Ľudmila Várossová, návštevníci si môžu pozrieť kostýmy, ktoré vytvorila pre inscenácie Piata pečať (1990), Letiace tiene (1990), Jakubov rebrík (1994) a Z môjho denníka (1995), kde si svoju poslednú televíznu rolu zahral herec Elo Romančík.

RTVS upozorňuje, že výstavu je možné navštíviť len po predchádzajúcom dohovore pre skupiny minimálne piatich návštevníkov, a to buď na mailovej adrese galeria@rtvs.sk, alebo na telefónnom čísle +421 2 3250 5751. Najbližší kurátorský sprievod pripravuje na 6. apríla o 16.00 h.