Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: RTVS uvedie vianočné spevy zboru Adoremus

Na snímke spevácky súbor Adoremus. Foto: TASR

Vychutnať si vianočný koncert umeleckých telies Adoremus a Warchalovci môžu aj diváci v Katedrále sv. Martina na Druhý sviatok vianočný (26.12.).

Bratislava 1. decembra (TASR) – Počas Prvého sviatku vianočného (25.12.) ponúkne Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) divákom na Dvojke tradičný koncert speváckeho zboru Adoremus. Tento rok predstavia jeho speváci Prostonárodnú vianočnú omšu aj na koncerte v Dóme sv. Martina na Druhý sviatok vianočný (26.12.). TASR o tom informoval tajomník zboru Adoremus Jozef Vrábel.



Vianočná omša pochádza zo zbierky Andreja Kmeťa Prostonárodné vianočné piesne. Pre miešaný zbor a orchester ju upravil dirigent Dušan Bill. "Táto vzácna zbierka zostavená Kmeťom v 60. rokoch 19. storočia ako pozoruhodná antológia slovenského vianočného repertoáru ostala dokladom ojedinelého zberateľského činu, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Je významným hudobno-literárnym prameňom a právom jej možno pripísať hodnotu národnej kultúrnej pamiatky," priblížil Vrábel.

Vychutnať si vianočný koncert umeleckých telies Adoremus a Warchalovci môžu diváci v Katedrále sv. Martina na Druhý sviatok vianočný (26.12.). Hosťami programu budú  Miroslav Dvorský a Ján Babjak. V programe koncertu nebude chýbať inštrumentálne dielo, ktoré podľa Vrábela "svojim naturelom zdôrazňuje a sprítomňuje atmosféru Vianoc" Na Božie narodenie od Arcangela Corelliho. Dramaturgia Vianočného koncertu ponúkne jeho návštevníkom pestrú paletu kolied.

"Neopakovateľnú atmosféru svätej noci, ktorá vyzýva ľudské duše k stíšeniu a prijatiu večne živej správy o Narodení, obohatí v závere koncertu obľúbená Gruberova Tichá noc. Vianočná hudba interpretovaná v autentickom, monumentálnom sakrálnom priestore ponúka nevšedný, jedinečný umelecký zážitok," dodal Vrábel.