Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SaS naznačuje podvod pri filme o Štefánikovi, podáva trestné oznámenie

Na snímke pamätník M. R. Štefánika. Foto: TASR/Štefan Puškáš

SaS zistila pri zmluvách, že dochádza k reťazeniu zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt.

Bratislava 25. mája (TASR) - Financovanie filmu Generál, ktorý mal byť spomienkou na Milana Rastislava Štefánika, javí známky subvenčného podvodu. Upozorňuje na to SaS, ktorá podáva v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Liberáli zároveň žiadajú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD) a ďalšie inštitúcie, aby urobili hĺbkovú kontrolu projektu Generál. SaS navyše predkladá do parlamentu zákon o Audiovizuálnom fonde a pripravuje iné systémové zmeny. Informovala o tom na tlačovej konferencii v parlamente.

Poslankyňa SaS Renáta Kaščáková poukazuje, že film sa pripravuje od roku 2013 a mal mať na slovenské pomery "veľkorysý rozpočet". Od roku 2013 doteraz bola podľa Kaščákovej schválená podpora štátu prostredníctvom piatich zmlúv - štyri Audiovizuálny fond, jedna RTVS - v sume 1,8 milióna eur. Celkový rozpočet by mal byť podľa poslankyne ešte vyšší.

SaS zistila pri zmluvách, že dochádza k reťazeniu zmluvných podmienok na jeden a ten istý projekt. "S tým, že samotné plnenie je mimoriadne podozrivé," uviedla Kaščáková. Upozornila, že žiadateľ už z celkovej schválenej sumy 1,8 milióna eur vyčerpal trištvrte milióna eur a pritom sa ešte nezačalo nakrúcať, hoci sa malo.

"Posledná klapka mala padnúť na budúci týždeň vo štvrtok 31. mája," poukázala Kaščáková s tým, že na film nie je pripravené takmer nič. "Nezrovnalostí je toľko, že nás to priviedlo k presvedčeniu, že toto nemôže byť náhoda. Tento prípad vykazuje podľa nás všetky známky subvenčného podvodu, preto sme pripravili trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktoré dnes podávame," doplnila.