Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

SF pozýva na koncert Slovenského komorného orchestra

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Avizuje, že na úvod koncertu zaznie v premiére dielo slovenského skladateľa Víťazoslava Kubičku Bože, smiem ísť k Tebe.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na úvodný koncert cyklu SKO, ktorý sa uskutoční v nedeľu 22. októbra o 16.00 h v Malej sále SF. So Slovenským komorným orchestrom (SKO) sa predstavia mladí flautisti Emilia Reske z Poľska a Vojtěch Čermák z Českej republiky. "Víťazi siedmeho ročníka súťaže Flautiáda 2022, ktorým porota udelila cenu Slovenskej filharmónie," informuje tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Avizuje, že na úvod koncertu zaznie v premiére dielo slovenského skladateľa Víťazoslava Kubičku Bože, smiem ísť k Tebe, ktorá je malým obzretím sa za jeho doterajším životom, pri príležitosti životného jubilea. "Do skladby som zakomponoval niekoľko mne drahých motívov, ktoré patria k môjmu hudobnému krédu po celý môj život," hovorí skladateľ.

Nasledovať bude Koncert pre dve flauty a orchester g mol Johanna Joachima Quantza. Sólistami nedeľného popoludnia budú dvaja mladí flautisti - Čech Vojtěch Čermák a Poľka Emilia Reske, víťazi Medzinárodnej súťaže Flautiáda, ktorá je etablovanou flautovou súťažou v Európskom hudobnom priestore. Podľa SF sa teší veľkej obľube a záujmu nielen zo strany mladých hudobníkov, ale aj odbornej verejnosti z celej Európy.

Program doplnia diela Sergeja Rachmaninova a Bélu Bartóka pre sláčikový orchester. Na záver nedeľného programu zaznie v interpretácii SKO trojčasťové Divertimento pre sláčikový orchester Bélu Bartóka z roku 1939. "Vzniklo na objednávku Paula Sachera, švajčiarskeho dirigenta, mecenáša a zakladateľa Bazilejského komorného orchestra. Je to posledné dielo skladateľa pred emigráciou z Maďarska do USA, pred vypuknutím druhej svetovej vojny," dodáva Tolstova.

V rámci 75. koncertnej sezóny zaznie v cykle SKO ďalších šesť koncertov. V nedele o 16.00 h (12. novembra, 10. decembra a 28. januára 2024) a v utorky o 19.00 h (13. februára, 16. apríla a 21. mája 2024). Uskutočnia sa v Malej sále, Koncertnej sieni aj Stĺpovej sieni SF.