Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

SF pozýva na a cappella koncert Slovenského filharmonického zboru

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Naša zborová jednotka sa počas 75. sezóny predstaví na domácej pôde vo viacerých vokálno-inštrumentálnych dielach s orchestrom SF, ale aj samostatne na dvoch koncertoch.

Bratislava 21. februára (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na samostatný koncert Slovenského filharmonického zboru (SFZ) pod vedením hosťujúceho maďarského zbormajstra Zoltána Kocsisa-Holpera. A capella koncert s vokálnou tvorbou českých a maďarských skladateľov sa uskutoční 23. februára v Koncertnej sieni SF. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstova.

Naša zborová jednotka sa počas 75. sezóny predstaví na domácej pôde vo viacerých vokálno-inštrumentálnych dielach s orchestrom SF, ale aj samostatne na dvoch koncertoch. Prvý z nich zaznie pod vedením hosťujúceho maďarského zbormajstra Zoltána Kocsisa-Holpera. "A cappella koncert ponúkne návštevníkom preniknutie do vokálnej tvorby najmä českých a maďarských skladateľov. Svetské diela v prvej polovici programu prechádzajú od folklórnych námetov k spracovaniam poézie básnikov," približuje SF koncert, v ktorého druhej polovici dominujú sakrálne diela. Vyvrcholením bude Requiem Zdeňka Lukáša.

Na úvod zaznejú Štyri slovenské ľudové piesne, Sz. 70 z roku 1916 Bélu Bartóka, cyklus úprav zozbieraných piesní, ktoré skladateľ systematicky zbieral so Zoltánom Kodályom. Piesne pochádzajú z okolia Banskej Bystrice - z Poník, Hiadeľa a Medzibrodu.

Návštevníci koncertu si vypočujú aj cyklus V prírode, op. 63 Antonína Dvořáka na texty básnika Vítězslava Hálka. Ďalším dielom bude Päť piesní op. 104 Johannesa Brahmsa, cyklus, ktorý skladateľ dokončil v roku 1888. Piesňovú časť večera uzavrie cyklus Päť hebrejských ľúbostných piesní od Erica Whitacrea na texty jeho manželky, speváčky Hily Plitmann.

V interpretácii SFZ zaznie i Miserere Zoltána Kodályho. Vystrieda ho Requiem pre miešaný zbor českého skladateľa Zdeňka Lukáša z roku 1992, ktorý vo svojej zborovej tvorbe čerpal z vlastnej dlhoročnej činnosti zbormajstra. Program uzavrú dve diela maďarských skladateľov - Ave Maria Györgya Orbána a Dixit Dominus na text žalmu 110 jeho absolventa Leventa Gyöngyösa.