Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina AYA oslávila veľkým koncertom v Žiline 25 rokov na scéne

Skupina Aya. Foto: TASR/Martin Baumann

Skupina si na výročný koncert pozvala viacerých hostí, boli nimi Pavol Hammel, Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Tomáš Bezdeda, Jaro Gažo, spevák skupiny Arzén.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Mariánske námestie v Žiline praskalo v stredu 13. septembra večer vo švíkoch. Skupina AYA sa nezľakla trinástky a tento deň si vybrali ako deň D, keď veľkolepým koncertom, plným zaujímavých hostí, pripomenuli divákom, že na slovenskej hudobnej scéne hrajú poctivý slovenský rock už celé štvrťstoročie.

Dojatie neskrýval ani pôvodný a súčasný spevák kapely Boris Lettrich, ktorý so zvlhnutým očami zhodnotil koncert nasledovne: „Dnes to bol večer splnených snov. Vždy som sníval, aby naše piesne hrali v rádiách, splnilo sa, dočkali sme sa, dokonca sme boli v ostatnom čase viackrát v televízii. Zaplnené Mariánske námestie v Žiline na našom výročnom koncerte, o tom som si naozaj myslel, že môžem len snívať, sa dnes splnilo, takže táto veľká méta je za nami. Vďačný som aj hosťom, ktorí prijali naše pozvanie a bez zaváhania všetci prišli, aby si s nami zaspievali a oslávili toto krásne výročie. Bola to pre mňa veľmi silná záležitosť. Mám úžasnú fungujúcu rodinu, kde sme zohratá partia, totálne som šťastný. Už môžem aj zomrieť.“

Skupina si na výročný koncert pozvala viacerých hostí, boli nimi Pavol Hammel, Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Tomáš Bezdeda, Jaro Gažo, spevák skupiny Arzén.

„S Máriom Tománkom sa nepoznám 25 rokov, ako tu dnes oslavujú, ale ešte predtým mal svoje kapely. On hrá minimálne 35 rokov a ja ako tínedžer som tiež skoro začínal,“ uviedol Gažo pre médiá.

Pavol Hammel bol stručnejší, ako u neho býva zvykom. Spoločne s kapelou si zahral Medulienku, ktorá tento rok oslavuje neuveriteľné 47. narodeniny. „S kapelou AYA ma spája priateľstvo, poznám ich 25 rokov, produkoval som im platňu, a je to jedna z mála slovenských kapiel, ktorá vie hrať rock,“ dodal Hammel.

Šesťnásobná Zlatá slávica Zuzana Smatanová pochádza zo Žilinského kraja, rovnako ako kapela AYA, ale nielen to ju s ňou spája. Na koncerte zaspievala pieseň Snívam a prezradila svoj vzťah ku skupine AYA: „So skupinou AYA ma spája rodný kraj samozrejme, ale i priateľstvo. Vnímať som ich začala ako dieťa cez pesničku Malý princ, potom sme sa spoznali na festivale osobne a dokonca som spievala na ich CD albume, ktorý vydali pred piatimi rokmi, keď oslavovali dvadsiatku, pieseň Lietaj, dýchaj, buď - to bola naša prvá spolupráca. Dnes som sa veľmi potešila, že tu môžem byť, lebo sú to milí ľudia.“

Tomáš Bezdeda je súčasťou skupiny AYA a v slávnostný večer im a divákom zaspieval pieseň Svet krásnych žien. Možno si mnohí spomenú, ako pred 12 rokmi zaspieval v súťaži SuperStar pieseň Malý princ. „V čase SuperStar som bol v maturitnom ročníku, poznal a obdivoval som skupinu AYA, tak som si ju vybral aj do súťaže.“

Peter Cmorik, ktorý aktuálne promuje svoj singel Zostarnúť spolu, si v Žiline pred zaplneným Mariánskym námestím za sprievodu skupiny AYA zaspieval pieseň tiež z ich repertoáru s názvom So mnou.

TASR informovala PR manažérka Anna Olvecká z agentúry Vi-An.