Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Skupina Čechomor vystúpi v Bratisalve aj s komornou filharmóniou

Skupina Čechomor, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Vystúpenie kapely Čechomor pod názvom Proměny pripomenie divákom film Rok ďábla, od nakrútenia ktorého uplynulo desaťročie.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Známa česká skupina Čechomor sa budúci týždeň predstaví bratislavskému publiku s výnimočným programom pod názvom Proměny. Vo štvrtok 18. októbra sa v Aegon Aréne NTC spolu so skupinou na pódiu predstaví aj 30-členná Smíchovská komorná filharmónia.

Toto vystúpenie s orchestrom pripomenie divákom film Rok ďábla, od nakrútenia ktorého uplynulo tento rok rovné desaťročie. Na koncerte v Bratislave zahrá skupina okrem známych hitov aj skladby z posledného albumy Místečko. A ako ďalší hosť vystúpi na pódiu speváčka Iva Marešová. Informáciu o koncerte pre TASR poskytla PR manažérka Lenka Slaná.ˇ

Skvelá atmosféra Bratislavy

„Do Bratislavy sa vždy veľmi tešíme, najmä na skvelú atmosféru,“ uviedol pre médiá Karel Holas, huslista a spevák Čechomoru, „koncerty s komornou filharmóniou majú pre nás svoje neopakovateľné čaro a určite si ich všetci poriadne užijeme. V Bratislave nehráme po prvýkrát, takže sa tešíme na našich stálych fanúšikov, ale samozrejme aj na tých, ktorí prídu na Čechomor prvýkrát.“

Skupina na svojich koncertoch propaguje aj činnosť občianskeho združenia Pomocné tlapky. „Toto združenie sa už od roku 2001 zaoberá chovom, predvýchovou a výcvikom asistenčných psov. Vycvičených psov potom zadarmo odovzdá do užívania telesne postihnutým. Na tomto projekte sa podieľame už niekoľko rokov,“ dodal pre médiá Petr Tolar, výkonný producent agentúry Czechomor Agency.

24 ročná úspešná kariéra

Skupina Čechomor vznikla v roku 1988 pod názvom I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Na konci roku 1990 vydali debutový album Dověcnosti, ktorý obsahoval upravené ľudové piesne z Čiech a Moravy. V roku 1996 vydali druhý album Mezi horami. V roku 2000 si skrátili názov na Čechomor a pod týmto názvom aj vydali tretí album.

V roku 2005 uzrel svetlo sveta album Co sa stalo nové. Za album Sváteční Čechomor získali ocenenie Platňa roka 2007 aj Anděl 2007 ako najlepšia zvuková nahrávka. V rokoch 2008 a 2009 vyšla trilógia Pověsti moravských, slezských a českých hradů a zámků.

Výberovka s názvom Písně z hradů a zámků vyšla v marci 2010 a v novembri 2010 aj Pověsti v jednom CD boxe ako trojkompilácia. V máji 2011 vydali štúdiový album Místečko a v novembri 2011 DVD s názvom Čechomor v Národním. V ankete Český slávik za roky 2011 a 2010 obsadila skupina zhodne ôsme miesto, v roku 2009 bola na šiesta, rok predtým na piatej pozícii, za rok 2007 získala šieste miesto.