Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Skupina Lunetic oslavuje 20. výročie, SR navštívi v pôvodnej zostave

Skupina Lunetic Foto: Zdenko Hanout

V Českej republike odohrá až 22 koncertov, na Slovensko pricestuje v novembri a odohrá tri koncerty, 15.11. v Bratislave, 16.11. v Prešove a 17.11. v Banskej Bystrici.

Bratislava 11. mája (TASR/Teraz.sk) – Známa legenda 90. rokov skupina Lunetic oslavuje 20. výročie, na scénu sa vracia v pôvodnej štvorčlennej zostave a predstaví sa na veľkom koncertnom turné. V Českej republike odohrá až 22 koncertov, na Slovensko pricestuje v novembri a odohrá tri koncerty, 15.11. v Bratislave, 16.11. v Prešove a 17.11. v Banskej Bystrici.

Štvorica chlapcov – Aleš Lehký, Martin Kocián, Václav Jelínek a David Škarch - na konci deväťdesiatych rokov absolútne prevalcovala českú i slovenskú hudobnú populárnu scénu a na niekoľko rokov ju totálne ovládla. Najväčší boyband fenomén v našich končinách je späť. V týchto dňoch Lunetic oznámil návrat, ktorý bude pravdepodobne hudobným comebackom roka. Boyband totiž prichádza s veľkým prekvapením – v plnej pôvodnej zostave s Martinom Kociánom, ktorý na čas zmizol z očí verejnosti pre osobné problémy.

Len pred pár dňami, 24. apríla, sa po prvý raz po siedmich rokoch legendárna štvorica Lunetic objavila na pódiu spoločne v pôvodnej zostave. Skupina vystúpila pred tisíckami fanúšikov, a to počas koncertu Leoša Mareša vo vypredanej O2 aréne. Leoš Mareš si legendárnu zostavu pozval ako špeciálnych hostí a prekvapenie, aby zaspievali jeho mame k narodeninám svoj najväčší hit Máma. Pár dní na to na tlačovej konferencii v Prahe skupina oficiálne ohlásila návrat v pôvodnej zostave aj s Martinom Kociánom, a to dokonca na deň presne na svoje 20. výročie. Svoj prvý hit Máma totiž vydali presne pred 20. rokmi, 10. mája 1998.



Príbeh Luneticu sa začal koncom roka 1995, keď sa teenageri Aleš s Martinom hrali na popové hviezdy a založili tanečnú skupinu Lunatic. Postupom času prišlo k ich spojeniu s kamarátmi Davidom a Vaškom z konkurenčnej tanečnej skupiny a tiež k prvému spoločnému koncertu v Moste v júni 1996, už ako Lunetic. Skladali a spievali vlastné piesne s anglickými textami, ale zásadný obrat na seba nenechal dlho čakať a začiatkom roka 1997 otočil kormidlom Luneticu známy producent Stano Šimor, ktorý im dodal české skladby a pomohol nahrať prvé single Máma a Nechci být sám. Na konci roka 1997 sa na ďalšom koncerte v Moste objavuje dnes už známy lovec talentov, vtedajší šéf českej sekcie Universal Music Martin Červinka a ponúka Luneticu profesionálnu zmluvu a vydanie albumu.



„Základom je, že konečne sa vrátil Martin, sme kompletne štyria, to znamená že na jeseň sa po českom turné vrátime aj na Slovensko na tri koncerty. Myslím, že zaznejú všetky dnes už legendárne hity so živou kapelou, bude to pekne okorenené živou hudbou, ktorá dýcha a vnukne popu živosť, k tomu pekná scéna, letkové steny, budeme k tomu aj tancovať, budeme v bielom a hlavne bude aj Martin. Telo už možno trocha viac bolí, človek už možno horšie spí, ale v štyridsiatich rokoch sme stále bojovníci. Hudba veľmi nabíja, to čo dáš na pódiu ľuďom, vrátia ti tisíckrát, a to ťa nakopne. Stojí to zato. To cestovanie a prípravy sú náročné, ale odmena je vždy veľká a stojí to zato,“ povedal pre TASR Aleš Lehký.