Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Slovensko-rakúsky projekt predstaví kultúrno-historické korene

Na snímke kaštieľ v obci Dolná Krupá. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Základom projektu je spoločne vypracovaná putovná výstava zo zbierkových fondov zúčastnených múzeí.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podpísali zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR na realizáciu aktivít projektu: Treasures. Poklady strednej Európy. Kultúra, príroda, hudba.

"SNM prostredníctvom svojich múzeí Historického a Hudobného v spolupráci s obcou Marchegg a spolkovou inštitúciou Rakúskym národopisným múzeom vo Viedni implementujú projekt od 1. októbra 2017. Jeho cieľom je vybudovanie trvalo udržateľnej inštitucionálnej spolupráce projektových partnerov v oblasti kultúrneho, prírodného a hudobného bohatstva v regióne Marchfeld / Malé Karpaty," informuje vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Zároveň dodala, že projekt sa už úspešne realizuje a boli naň schválené finančné prostriedky z programu Interreg V-A SK–AT v decembri 2017. Základom projektu je spoločne vypracovaná putovná výstava zo zbierkových fondov zúčastnených múzeí, ktorá upozorní návštevníkov na spoločné kultúrno-historické korene tohto stredoeurópskeho regiónu.

Výstava bude prezentovaná v historických objektoch: v kaštieli Marchegg a následne v kaštieli Dolná Krupá, ktorý je v správe Hudobného múzea SNM. Projekt inštalovaný v čiastočne rekonštruovaných kaštieľoch doplnia sprievodné podujatia a interaktívne vzdelávacie aktivity v oblasti kultúry, prírody a hudby pre všetky vekové skupiny.

Žiadosti o nenávratný finančný príspevok predchádzalo podpísanie Dohody o spolupráci projektových partnerov do roku 2025. Tá určila rámec trvalo udržateľnej spolupráce pre ďalší rozvoj najmä spomínaných kaštieľov ako atraktívnych kultúrno-turistických lokalít v regióne. Tam sa vybudujú základy moderného prevádzkovania kultúrnych podujatí, výstav i pre pokračujúce rekonštrukcie.

Strategickými partnermi projektu na slovenskej strane sú Ministerstvo kultúry SR a Trnavský samosprávny kraj, na rakúskej strane Oddelenie umenia a kultúry Úradu dolnorakúskej vlády.