Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor oslávi storočnicu Györgya Ligetiho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Premiéra nového titulu od Györgya Ligetiho (1923 - 2006) sa uskutoční pod taktovkou Pabla Heras-Casada v sobotu 11. novembra.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Slovenský filharmonický zbor (SFZ) pokračuje v spolupráci s Viedenskou štátnou operou aj v 75. koncertnej sezóne. Aktuálne sa podieľa na príprave novej opernej produkcie Le Grand Macabre Györgya Ligetiho. Tú svetová operná scéna ponúkne svojim návštevníkom prvýkrát pri príležitosti 100. výročia narodenia skladateľa. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF).

Premiéra nového titulu od Györgya Ligetiho (1923 - 2006) sa uskutoční pod taktovkou Pabla Heras-Casada v sobotu 11. novembra. Priamy prenos z premiéry odvysiela ORF Radio Ö1. "Livestream z Viedenskej štátnej opery môžu záujemcovia sledovať v nedeľu 19. novembra od 19.00 h na stránke play.wiener-staatsoper.at. Zverejnený bude 72 hodín. Predstavenia opery sa uskutočnia 14., 17., 19. a 23. novembra," dodáva SF.

Le Grand Macabre je jedinou operou maďarsko-rakúskeho skladateľa Györgya Ligetiho, reprezentanta hudobnej avantgardy druhej polovice 20. storočia. Inšpiroval sa hrou belgického dramatika Michela de Ghelderodeho La balade du grand macabre (Balada o Veľkom kostlivcovi). "Opera je zostavená z krátkych fragmentov, ktoré nemajú žiadnu súvislosť ani spoločné prostredie. Všetko sa točí okolo smrti. Ligeti nazval dielo provokatívne 'anti-antioperou', s citáciami zo staršej hudby, napríklad Monteverdiho, Mozarta a Wagnera," približuje filharmónia dvojdejstvovú operu, ktorá mala premiéru v roku 1978 v Kráľovskej opere v Štokholme.

Vo Viedenskej štátnej opere zaznie v hudobnom naštudovaní španielskeho dirigenta Pabla Heras-Casada. Slovenský filharmonický zbor pripravil Jozef Chabroň, bývalý zbormajster SFZ, ktorý od septembra 2023 zastáva vo Viedenskej štátnej opere post hudobného asistenta riaditeľa zboru. Režisérom, choreografom a scénografom je Belgičan Jan Lauwers, autorkou kostýmov Lot Lemm. Medzi sólistami sa predstavia basbarytonista Georg Nigl, sopranistka Sarah Aristidou, kontratenor Andrew Watts, sopranistka Maria Nazarova, mezzosopranistka Isabel Signoret, bas Wolfgang Bankl a iní.