Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: SND otvorilo dvere pre verejnosť, odhalilo divadelné tajomstvá

Na snímke prehliadka divadelného štúdia počas Dňa otvorených dverí v Slovenskom národnom divadle 9. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Priaznivcov našej prvej divadelnej scény čakajú počas celého dňa stretnutia s hercami, tanečníkmi a spevákmi, nebude chýbať autogramiáda, obľúbené workshopy či prehliadka divadelných priestorov.


Bratislava 9. septembra (TASR) – Nová budova Slovenského národného divadla (SND) po roku dnes opäť otvorila dvere do všetkých priestorov, do ktorých sa návštevníci počas celého roka bežne nedostanú. Získajú odpovede na otázky, ako dlho sa po predstavení zmýva divadelný mejkap, o čom sa v zákulisí najviac klebetí, čo jedia účinkujúci na javisku pri predstieranej opulentnej hostine, ako dlho sa herci učia texty či ako dlho si ich pamätajú.

Priaznivcov našej prvej divadelnej scény čakajú počas celého dňa stretnutia s hercami, tanečníkmi a spevákmi, nebude chýbať autogramiáda, obľúbené workshopy či prehliadka divadelných priestorov. V diskusii s režisérom Michalom Vajdičkom a dramaturgom Danielom Majlingom sa návštevníci dozvedia, ako vzniká divadelná inscenácia.

Program doplní aj niekoľko predstavení, činohra uvedie inscenáciu Elity Jiřího Havelku v sále činohry a Esterházyho Mercedes Benz v štúdiu. Baletný súbor ponúkne jeden z najnavštevovanejších titulov, klasický balet P. I. Čajkovského Labutie jazero. Detských divákov prevedie moderátor a herec Martin Vanek svetom populárnych operných diel v premiérovom titule Z opery do opery.

Otvorené pre verejnosť sú i priestory Umelecko-dekoračných dielní SND na Mliekárenskej ulici, ktoré ponúkajú výstavu kostýmov, workshopy i expozíciu kulís v maliarni.

"Reakcie divákov sú nadšené. Radi spoznávajú ľudí, radi sa oboznamujú s divadelnými procesmi, na ktoré prídu až keď je deň otvorených dverí, keď ich pustíme do zákulisia. Pripravíme pre nich program, rozprávame sa s nimi, vysvetľujeme, čo sa a ako sa varí v našej 'kuchyni', aké sú recepty. Som veľmi rád, že je to spontánne, ľudia nemajú ostych pred našimi hercami, idú za nimi, porozprávajú sa, vypýtajú si autogram. A čo je hlavné, túžia poznávať nové veci," povedal pre TASR generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

"Je to pre nás v prvom rade udalosť, ktorou otvárame novú sezónu. Tento rok sme veľmi radi, že hlavná téma Dňa otvorených dverí – Odhaľte divadelné tajomstvá je priamo zakotvená v tomto podujatí, takže všetci ľudia, ktorí dnes prišli, majú možnosť nahliadnuť jednak do zákulisia a jednak odhaliť niektoré z našich tajomstiev, napríklad či sa naše baletky zakrádajú po špičkách aj vo voľnom čase alebo ako dlho trvá, kým sa zmyje divadelný mejkap, alebo čo za lieky papajú naši herci počas predstavení. Určite nás zaujímajú názory našich divadelných návštevníkov, hlavne tých pravidelných, samozrejme, aj tých, ktorí do divadla nechodia. Chceme vedieť, čo máme urobiť pre to, aby do divadla chodili," uviedla pre TASR riaditeľka centra marketingu Radoslava Stratená.