Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Monumentálny sochár a medailér Juraj Sapara oslavuje sedemdesiatku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Je autorom keramických reliéfov v Komárne, Bratislave, Považskej Bystrici. V spoluautorstve sa podieľal na štátnom znaku na Úrade vlády SR v Bratislave.

Žilina/Bratislava 10. mája (TASR) – Akademický sochár a medailér Juraj Sapara sa dnes dožíva 70 rokov.

Jeho hlavnou činnosťou je monumentálna tvorba. Je autorom keramických reliéfov v Komárne, Bratislave, Považskej Bystrici. V spoluautorstve sa podieľal na štátnom znaku na Úrade vlády SR v Bratislave.

Juraj Sapara sa narodil 10. mája 1947 v Žiline. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, odbor figurálne sochárstvo pod vedením prof. Jozefa Kostku. Od roku 1973 sa venuje voľnej sochárskej tvorbe, monumentálnej a komornej plastike, tvorbe v architektúre, medailérskej tvorbe, kresbe, maľbe a počítačovej grafike. Pravidelne prezentuje svoju tvorbu na domácom i zahraničnom fóre a aktívne sa zapája do výtvarného života na Slovensku.

V rokoch 1973-1984 vyučoval na Základnej umeleckej škole v Senci. Pedagogicky pôsobil aj na Strednej priemyselnej škole grafickej v Bratislave. Na Akadémii umení (AU) v Banskej Bystrici pracuje od roku 1997. Vyučoval na katedre grafiky a od roku 2000 bol vedúcim ateliéru na katedre sochárstva. Potom od roku 2001 katedru sochárstva viedol. Vo funkcii prorektora Akadémie umení v Banskej Bystrici pôsobil v období 2003-2004. V súčasnosti je dekanom Fakulty výtvarných umení AU v Banskej Bystrici a Vedúcim Ateliéru socha a aplikované média.

Sochár Juraj Sapara je jedným zo zakladajúcich členov združenia Gerulata, ktoré vzniklo v roku 1989. O rok neskôr zakladal Združenie medailérov Slovenska a v jeho výbore bol v rokoch 2004-2006. Organizoval medzinárodné sochárske sympózium Socha – Hudba v roku 1992 v Bratislave, medzinárodné sochárske sympózium Bronz '94 v Galante a medzinárodné medailérske sympózium Moravany '96.

Bol členom komisie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) pre posudzovanie výtvarných návrhov na pamätné mince v rokoch 1997-1998, 1999–2000, 2003 až 2006.

V roku 2004 bol habilitovaný na docenta v odbore voľné výtvarné umenie. Je členom vedeckej a umeleckej rady na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne v Česku od roku 2013. Juraj Sapara je tiež členom Komisie KEGA (Kultúrna a edukačná grantová agentúra) pri Ministerstve školstva SR.