Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Španielski divadelníci sa pre vystúpenie v Štiavnici učia po slovensky

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Inscenáciu, ktorá nastoľuje otázku, či je šťastie, alebo prekliatie byť baníkom, si 29. augusta príde pozrieť aj niekoľko desiatok členov Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska.

Banská Štiavnica 25. augusta (TASR) – S tragikomickým kabaretom Carbon Club, ktorý je poctou anonymným baníkom, zosnulým pri poctivej a ťažkej práci, sa 29. a 30. augusta v Banskej Štiavnici predstaví španielsky divadelný súbor Markelińe.

"Carbon Club je metaforou života o hodnote priateľstva, tragických osudoch v hlbinách zeme, o každodenných potrebách a o láske. Dynamická i humorná inscenácia je úchvatným pohybovo-výtvarno-hudobným zážitkom, ktorý prirodzene prekonáva jazykové bariéry," uviedla za mesto kultúry Alica Hrnčiríková s tým, že napriek tomu sa členovia španielskeho súboru podujali naučiť niekoľko výrazov v slovenčine.

„Preložili sme ich texty a nahrali po slovensky. Na základe nahrávky sa teraz herci učia niektoré výrazy a jednu z piesní, ktorej slová sa chystajú rozdať divákom a spievať ju spolu s nimi," priblížila Jana Mikitková z Ansámblu nepravidelného divadla, spoluautorka projektu, v rámci ktorého uvedú šou Carbon Club.

Inscenáciu, ktorá nastoľuje otázku, či je šťastie, alebo prekliatie byť baníkom, si 29. augusta príde pozrieť aj niekoľko desiatok členov Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska. „Na záver programu pripravujú pre hercov čestný skok cez kožu, čo je súčasť tradičného obradu prijímania nováčikov do baníckeho stavu," dodala Mikitková.

Baskické divadlo Markelińe od svojho vzniku v roku 1987 vytvára predstavenia unikátneho štýlu s dôrazom na slobodné vyjadrenie emócií, vizuálny aspekt a herecký prejav. Prelamuje staré formy, hľadá nové vyjadrenia scénického jazyka a využitia priestoru. Súbor je už dlhé roky etablovaný na medzinárodnej scéne a vystúpil v mnohých európskych krajinách, ale aj v Mexiku, Kolumbii, Dominikánskej republike, Južnej Kórei či v Maroku.

Kabaretná šou Carbon Club bola v rokoch 2009, 2010 a 2012 v programe festivalu Watch This Space v Národnom divadle v Londýne. Na Slovensku sa predstaví po prvý raz. Jej uvedenie je súčasťou projektu Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.