Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

Spevácky zbor mesta Bratislavy povedie dirigent Adrian Kokoš

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kokoš pôsobí od januára 2004 ako zbormajster a dirigent v Slovenskom rozhlase, kde založil Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu.

Bratislava 24. marca (TASR) - Spevácky zbor mesta Bratislavy (SZMB) má nového dirigenta. Profesora Ladislava Holáska, ktorý zomrel minulý rok v novembri a viedol zbor 45 rokov, vystrieda dirigent Adrian Kokoš. TASR o tom informovala Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

"Odchodom pána profesora Ladislava Holáska sme zostali takmer opustení. Zbor má za sebou viac ako 50 rokov aktívnej činnosti s nútenou prestávkou v posledných dvoch rokoch," hovorí manažérka SZMB Anna Mináriková s tým, že na sklonku svojho života jej dirigent Holásek kládol na srdce, aby nedopustila zánik zboru. Po porade s jeho priateľom, dirigentom Ondrejom Lenárdom a jeho odporúčaní oslovila dirigenta Adriana Kokoša, s ktorým sa SZMB dohodol na spolupráci.

Kokoš pôsobí od januára 2004 ako zbormajster a dirigent v Slovenskom rozhlase, kde založil Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Popri rozhlasovom zbore je dominantnou jeho dlhoročná spolupráca so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Na svojom konte má celý rad premiér domácich i svetových autorov.

So SZMB a profesorom Holáskom spolupracoval už v minulosti. "Ponuka stať sa ich dirigentom ma milo prekvapila. Možno je ešte trošku priskoro hovoriť o preberaní štafety po pánovi profesorovi. Až čas ukáže, či to bola správna voľba. So zborom som už začal skúšať koncertný program, ktorý uvedieme na slávnostnom koncerte v Slovenskej filharmónii," dodal Kokoš.