Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Spisovateľ Rankov predstavil svoj román na knižnom veľtrhu v Lipsku

Pavol Rankov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spisovateľ patrí k najprekladanejším slovenským autorom.

Lipsko 22. marca (TASR) - Slovenský spisovateľ Pavol Rankov predstavil vo štvrtok v Lipsku nemecký preklad svojho románu Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny, ktorý vyšiel v roku 2022. TASR o tom informovala Lucia Galdíková zo Slovenského literárneho centra (SLC).

Rankov predstavil knihu v rámci medzinárodného knižného veľtrhu Leipziger Buchmesse, ktorý prebieha od 21. do 24. marca. Ide o druhé najväčšie literárne podujatie v Nemecku, pričom sa na ňom tento rok predstavia autori a autorky z vyše 40 krajín.

Slovenský spisovateľ hovoril nielen o vzťahoch medzi Slovákmi a Maďarmi, dejinách a súčasnosti, ale aj o vlastných rodinných koreňoch a zdrojoch inšpirácie.

"Maďarsko-slovenský konflikt je tu latentne prítomný už vyše poldruha storočia. Polienok je priložených dosť, na vzbĺknutie ohňa stačí len silnejšia iskra," varuje Pavol Rankov. "Vzbĺknutiu bráni najmä to, že s Maďarmi nemáme tradíciu vzájomného zabíjania, nemáme masové hroby, ktoré by bolo treba pomstiť, ako je to napríklad na Balkáne," dodal.

Podujatie s názvom Slovenské perspektívy: Pavol Rankov – Malá dunajská vojna sa konalo v priestoroch Leibnizovho inštitútu pre dejiny a kultúru východnej Európy (GWZO). Usporiadateľmi boli honorárny konzulát SR v Lipsku v spolupráci so Slovenským literárnym centrom, vydavateľstvom danubebooks a GWZO.

Pavol Rankov vystúpi v Lipsku aj v piatok 22. marca o 13.00 h na pódiu Café Europa v rámci podujatia s názvom Všetko len fikcia? Malá dunajská vojna ako jasnozrivá vízia celkom možnej súčasnosti.

Spisovateľ patrí k najprekladanejším slovenským autorom. Román Svätý mäsiar zo Šamorína, ktorý na Slovensku vydal pod pseudonymom Peter Pečonka, uviedol aj v Regensburgu, Frankfurte nad Mohanom či Ulme. Za knihu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) získal v roku 2009 Cenu Európskej únie za literatúru.