Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

V Stredoslovenskom múzeu oslávili jubileum umelca J. Sarvaša

Na archívnej snímke Juraj Sarvaš. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Sarvašovi venovali viaceré darčeky, on ich zasa potešil autentickými spomienkami na život a medzi nimi i na múzeum.

Banská Bystrica 29. októbra (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici si v týchto dňoch pripomenulo životné jubileum jedného z najvýznamnejších súčasných slovenských umelcov Juraja Sarvaša. V Matejovom dome oslávilo jeho 90 rokov. TASR o tom informovala Kristína Hatarová zo SSM.

„Herec, scenárista, režisér, pedagóg a recitátor Juraj Sarvaš oslávil tento rok úctyhodné okrúhliny. SSM sa mu pri tejto príležitosti rozhodlo pripraviť prekvapenie. Okrem samotnej gratulácie a slávnostného posedenia v miestnosti s obnovenými muzeálnymi inštaláciami z jeho detských čias bolo súčasťou napríklad aj vyrazenie vlastnej mince s erbom Banskej Bystrice či netradičný darček – báseň z pera riaditeľa múzea,“ uviedla Hatarová.

Sarvašovi venovali viaceré darčeky, on ich zasa potešil autentickými spomienkami na život a medzi nimi i na múzeum. V priestoroch Matejovho domu práve v jeho podaní symbolicky zaznela aj pasáž o kráľovi Matejovi zo Sládkovičovho Detvana.

„Banská Bystrica a jej okolie je rodiskom mnohých osobností, ktoré sa pričinili o jej rozvoj či zviditeľnenie nielen na Slovensku, ale i vo svete. Legendárny Juraj Sarvaš, rodák z Radvane, k nim bezpochyby patrí. Aj preto sme si chceli pripomenúť jeho životné jubileum. Išlo o veľmi príjemnú komornú oslavu, počas ktorej zaznelo veľa poézie a príjemných spomienok,“ konštatoval riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Podľa Pecníka sa v Matejovom dome nachádza vitrína, ktorá bola nainštalovaná už počas prvej expozície v roku 1909, a on si ju pamätal ešte zo svojich študentských čias.

„Z osobného priateľstva a úcty som mu v mene kolektívu múzea a banskobystrických priaznivcov zaželal ešte veľa síl pre jeho poslanie – tešiť ľudí krásnym slovom,“ dodal Pecník.