Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Štátna filharmónia Košice oficiálne otvára svoju 55. koncertnú sezónu

Na snímke Štátna filharmónia Košice (ŠfK) v Košiciach 9. októbra 2023. Foto: TASR/František Iván

V repertoári orchestra ŠfK zaznie toto dielo prvýkrát, a to v Dome umenia od 19.00 h.

Košice 12. októbra (TASR) - Štvrtkovým koncertom Pieseň o zemi od Gustava Mahlera oficiálne otvorí Štátna filharmónia Košice (ŠfK) svoju 55. koncertnú sezónu. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠfK Lucia Radzová.

V repertoári orchestra ŠfK zaznie toto dielo prvýkrát, a to v Dome umenia od 19.00 h. Podľa šéfdirigenta Roberta Jindru ide o výnimočnú a emotívnu vec a pre orchester to bude zásadný medzník. Pripomenul, že partitúry Gustava Mahlera sú známe aj tým, že sú náročné. "Bude to veľká výzva pre orchester a veľká príležitosť pre našich návštevníkov," povedal.

Mahlerova Pieseň o zemi vznikla v roku 1908, ale prvýkrát bola uvedená až po skladateľovej smrti, v novembri 1911. "Pieseň o zemi je piesňový cyklus so silnou, vášnivou, priam exotickou orchestráciou. Vládne v nej dokonalá harmónia piesňového a symfonického elementu, akou nedisponuje žiadne dovtedajšie Mahlerovo dielo," uvádza ŠfK na svojej webovej stránke.

Sólistami večera budú mezzosopranistka Alisa Kolosova a tenorista Corby Welch. "Teším sa, že do Košíc prijali pozvanie títo významní speváci vystupujúci po celom svete. Kariéra Alise Kolosovej sa katapultovala na samotný Olymp. Diváci v Košiciach budú mať opäť možnosť zažiť osobnosti, čo vybočujú z nášho štandardu," dodal Jindra.

ŠfK v rámci sezóny 2023/2024 pripravila koncerty abonentné, komorné i mimoriadne, festivaly Ars Nova a Košická hudobná jar.