Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Štátny komorný orchester Žilina odohrá otvárací koncert 50. sezóny

Na snímke Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina a kapela Bashavel pod taktovkou žilinského rodáka Vladimíra Martinku počas premietania prvého slovenského celovečerného hraného filmu Jánošík po sto rokoch v Dome umenia Fatra v Žiline 3. februára 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Koncert v Dome umenia Fatra bude venovaný tvorbe vrcholného predstaviteľa viedenského klasicizmu Ludwiga van Beethovena.

Žilina 14. septembra (TASR) – Otvárací koncert 50. sezóny odohrá Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina vo štvrtok večer s novým šéfdirigentom Františkom Mackom. Podľa Petry Kovačovskej z ŠKO Žilina bude koncert v Dome umenia Fatra venovaný tvorbe vrcholného predstaviteľa viedenského klasicizmu Ludwiga van Beethovena.

Pripomenula, že jeho tvorba je počas 50 rokov dôležitou súčasťou dramaturgie ŠKO. "Ako sólista sa predstaví v Beethovenovom husľovom koncerte Juraj Čižmarovič – jeden z najvýraznejších slovenských sólistov. Koncertný majster rozhlasového orchestra WDR v Kolíne nad Rýnom, ktorý s ŠKO spája dlhoročná spolupráca," uviedla Kovačovská.

Podľa nového šéfdirigenta sa môžu návštevníci v nadchádzajúcej sezóne tešiť na koncerty s mnohými osobnosťami, ktoré v Žiline veľmi dobre poznajú. "Spomenieme si na všetko krásne, čo spoločne s vynikajúcimi hudobníkmi ŠKO vytvorili. Som tiež hrdý na to, že môžeme predstaviť niekoľko mimoriadnych sólistov, ktorí v Žiline vystúpia prvýkrát. Osobne sa teším na päť programov, na ktorých sa budem môcť zúčastniť ako dirigent. Prvým je otvárací koncert 50. sezóny so znamenitým huslistom Jurajom Čižmarovičom," napísal v príhovore na webe ŠKO Žilina.