Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Šulíkov Dokument Ťažká duša uvidia prví diváci na festivale Cinematik

Z Facebooku World Music Festival Bratislava‎ Šilalo Paňori a Ťažká duša - premiéra filmu. Foto: Facebook World Music Festival Bratislava

Ťažká duša je súčasťou etnomuzikologického projektu Šilalo paňori/Studená vodička. Film uvidia prví diváci v stredu 13. septembra na festivale Cinematik v Piešťanoch.

Bratislava 12. septembra (TASR/Teraz.sk) - Pohľad do sveta tradičnej rómskej hudby ponúka nový dokumentárny film Mareka Šulíka Ťažká duša. Autori snímky sa v troch príbehoch snažia sledovať, akým spôsobom sa autentické žalostné piesne prenášajú z generácie na generáciu, respektíve, ako zanikajú. Ide vždy o vzťah detí a ich rodičov, či prarodičov, pretože práve pre rómsku rodinu je hudba dôležitým emocionálnym katalyzátorom. Tragikomické situácie dopĺňajú dokumentačné intermezzá, ktoré vznikli počas výskumných ciest etnomuzikologičky Jany Belišovej a jej tímu.

Ťažká duša je súčasťou etnomuzikologického projektu Šilalo paňori/Studená vodička. Film uvidia prví diváci v stredu 13. septembra na festivale Cinematik v Piešťanoch (12. - 17. 9.), kde bude súťažiť o cenu v sekcii dokumentárnych filmov Cinematik.doc. Slávnostnú premiéru absolvuje pri príležitosti prezentácie celého etnomuzikologického projektu Šilalo paňori 24. septembra v A4 - priestore pre súčasnú kultúru v rámci Worldmusic festivalu Bratislava.

"Na cestu za divákmi v kinách a alternatívnych projekčných priestoroch sa film vydá tak trochu netradične, smerom z východu na západ. Po distribučnej premiére 3. októbra v košickom Kine Úsmev vyrazí Ťažká duša na cestu za divákmi po celom Slovensku," TASR informovala Eva Križková z distribučnej spoločnosti Filmtopia.