Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Umelcov Štátnej opery čaká na jeseň mesačné turné po Japonsku

Na snímke budova Štátnej opery v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Štátna opera plánuje uviesť tri nové premiéry.

Banská Bystrica 29. júna (TASR) - Štátna opera v Banskej Bystrici ponúkne v divadelnej sezóne 2023/2024 okrem nových a obnovených premiér ďalších vyše 20 opier, operiet, baletov a hudobno-dramatických inscenácií. TASR o tom vo štvrtok informovala vedúca propagácie opery Katarína Uhríková.

"Z dôvodu všeobecne nepriaznivej finančnej situácie sme boli nútení zredukovať svoje pôvodné umelecké zámery a obmedziť počet nových premiér v nastávajúcej sezóne. Aby diváci neboli ochudobnení o umelecké zážitky, v priebehu nasledujúcej sezóny sa postupne vrátime k niektorým divácky obľúbeným titulom, ktoré sme museli dočasne stiahnuť z repertoáru," konštatovala Uhríková.

Priaznivci sa v septembri môžu tešiť na obnovenú premiéru opery Rusalka od Antonína Dvořáka a v októbri sa na javisko vráti balet Ferdo Mravec. Čajkovského operu Eugen Onegin diváci budú znovu môcť vidieť od novembra.

Štátna opera plánuje uviesť tri nové premiéry. V decembri to bude v podaní jej baletu dvojtitul na motívy románov 1984 Georgea Orwella a Portrét Doriana Graya od Oscara Wildea. Vo februári budúceho roka zaznie po 20 rokoch na banskobystrickom javisku Bizetova opera Carmen v novom naštudovaní a premiérový kolotoč uzavrie v máji veľkovýpravná opera Giuseppe Verdiho Aida. Nebudú chýbať ani tradičné koncerty - vianočný, novoročný, veľkonočný či iné koncertné alebo komorné podujatia.

"Po vynútenej 'covidovej' prestávke sa obnovila dlhoročná kultúrna spolupráca Štátnej opery a Japonska. Od začiatku sa zameriava na vzájomné spoznávanie oboch kultúr a propagáciu slovenského interpretačného umenia. Na september a október zorganizovali japonskí spolupracovníci mesačné umelecké turné pre banskobystrických umelcov. Operné umenie budú môcť predviesť takmer na všetkých ostrovoch Japonska," zdôraznila Uhríková.