Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ľudia z Opery SND sú za zrušeniu konkurzu na riaditeľa SND

Podpredsedníčka Základnej organizácie ÚNIE Sólistov Opery SND Gabriela HuskováFoto: TASR/Štefan Puškáš

Únia Opery SND žiada zrušenie výberového konania na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa SND. Ministerstvo kultúry sa voči tvrdeniam únie dôrazne ohradzuje.

Bratislava 6. marca (TASR) – Zástupcovia Únie sólistov, zboru a orchestra Opery Slovenského národného divadla žiadajú ministerstvo kultúry o zrušenie výberového konania na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa SND. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že pri výberovom konaní nie je dodržaná zásada rovnakého zaobchádzania, uviedli dnes popoludní na mimoriadnej tlačovej konferencii.

Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo 24. januára tohto roku výberové konanie na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa SND, prvé zasadnutie výberovej komisie prebehlo 27. februára, na ktorom boli otvorené obálky s prihláškami a zverejnené mená uchádzačov. Členmi výberovej komisie sú aj dvaja zástupcovia SND, riaditeľ Činohry SND Emil Horváth, druhým je baletný majster a repetítor Baletu SND Igor Holováč.

Tu bude player


"Nespochybňujeme umeleckú úroveň a odbornú spôsobilosť nominantov komisie, súbor opery však ako najväčšie teleso SND nemá v komisii zastúpenie, z tohto pohľadu prítomnosť riaditeľa činohry Emila Horvátha v komisii znevýhodňuje kandidátov, ktorí majú koncepciu postavenú na spolupráci s iným než súčasným riaditeľom činohry," uviedla Gabriela Húsková, prvá podpredsedníčka ZO Únie sólistov Opery SND.

Zástupcovia jednotlivých odborových zväzov Únie opery SND zároveň vyjadrili počudovanie nad tým, že súčasný štatutárny orgán SND, ktorý odmietol výsledky poslednej kontroly v SND z minulého roku, dostal od ministerstva kultúry dôveru v nomináciu člena výberovej komisie. Podľa zástupcov únie sa samotný uchádzač Miloš Pietor vyjadril, že Emil Horváth okrem svojej podpory hľadal túto aj u iných riaditeľov. Z pohľadu členov únie tým aktívne loboval za kandidáta ešte pred výberovým konaním.

MK SR sa ohradzuje voči spochybňovaniu konkurzu

Ministerstvo kultúry (MK) SR sa dôrazne ohradzuje voči spochybňovaniu výberového konanie na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Reagovalo tak na dnešnú tlačovú konferenciu zástupcov Únie sólistov, zboru a orchestra Opery SND, ktorí žiadajú MK o zrušenie konkurzu. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že opera nemá v komisii zastúpenie.

"MK zdôrazňuje, že vo výberovej komisii majú zastúpenie aj odborové organizácie, ktoré pripravili dnes tlačovú konferenciu a svojím zastúpením majú možnosť kontrolovať celý priebeh výberového konania. Ministerstvo kultúry SR pripravilo výberové konanie v intenciách zákona a odmieta akékoľvek porušenie jeho ustanovení," uviedol Andrej Piško z referátu pre styk s médiami MK SR.

Podľa jeho slov zástupcovia odborových organizácií SND, ktorí neprávom kritizujú ministerstvo kultúry za porušovanie zákona, sami navrhujú spôsob, ktorý by bol porušením zákona o Slovenskom národnom divadle a zákona o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov. "MK SR nespochybňuje právo odborárov vyjadrovať svoje názory, ale práve zvolávanie takýchto tlačových konferencií počas prebiehajúceho výberového konania považuje za neprimeraný nátlak na členov výberovej komisie a dezinformovanie verejnosti," uviedlo ministerstvo.

Zároveň pripomenulo, že výberovú komisiu tvoria zástupcovia z rôznych oblastí divadla, sú v nej viaceré významné osobnosti slovenskej kultúry, "ktorých spochybňovanie je mimoriadne dehonestujúce a urážlivé". Komisia si za svoju predsedníčku zvolila Darinu Károvú, dlhoročnú riaditeľku najvýznamnejšieho divadelného festivalu na Slovensku. Ministerstvo kultúry má v komisii len jedného zástupcu – generálnu riaditeľku Sekcie umenia a štátneho jazyka Janku Motyčkovú, "ktorá pôsobí v komisii ako odborník bez akýchkoľvek vplyvov Ministerstva kultúry SR". "To, že aj Slovenské národné divadlo má vo výberovej komisii zástupcov zo svojich radov, no najmä renomovaných umelcov, nevníma ministerstvo kultúry ako problém. Bolo to jedno z odporúčaní účastníkov okrúhleho stola," dodal Piško.