Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Benátkach majú premiéru dve koprodukčné snímky RTVS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Konkrétne ide o film režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča a dokument Štátny pohreb od režiséra Sergeja Loznicu.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Film režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča a dokument Štátny pohreb od režiséra Sergeja Loznicu sú dva koprodukčné projekty RTVS, ktoré premiérovo uvádza aktuálny Medzinárodný filmový festival v Benátkach. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Premiéru dokumentu Štátny pohreb uvádza festival v jeho nesúťažnej časti. "Film sa cez reštaurované a kolorované zábery dokumentujúce pohreb Jozefa Stalina zaoberá otázkou Stalinovho kultu osobnosti, súčasne poukazuje na podstatu vtedajšieho režimu a jeho dedičstvo," priblížila s tým, že snímky pochádzajú zo zbierky Ruského štátneho archívu v Krasnogorsku. Ide o unikátne zábery natočené medzi 5. a 9. marcom 1953, keď Sovietsky zväz oplakával a pochovával Stalina. Obradu sa zúčastnili desaťtisíce smútiacich, pričom v tlačenici zahynulo množstvo ľudí.

"Tento film je v mojich očiach obrazovou štúdiou povahy Stalinovho kultu osobnosti a pokusom o rozbor rituálov, ktoré tvorili základ krvavého režimu. Je nemysliteľné, že sa v dnešnej Moskve, 66 rokov po Stalinovej smrti, zídu desiatky tisíc ľudí, aby oplakávali jeho smrť a položili mu k hrobu kvety," vyhlásil Loznica. Režisér verí, že ako pre filmového tvorcu je pre neho povinnosťou využiť silu dokumentárnych záberov k apelu na mojich súčasníkov: "Rovnako ako je mojou povinnosťou hľadať pravdu."

Sergej Loznica (1964) je svetovo uznávaný režisér dokumentárnych a hraných filmov. Narodil sa v Bielorusku, vyrastal na Ukrajine a film študoval na moskovskom VGIK-u. Od roku 1996 až po súčasnosť natočil 20 medzinárodne úspešných dokumentov. Vo svojom diele reflektuje súčasnosť aj dejiny krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Jeho filmy majú pravidelne premiéry na prestížnych svetových festivaloch (Cannes, Benátky, Karlove Vary). Na bratislavskom Febiofeste získal tento rok Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos svetovej kinematografii.