Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave a Banskej Bystrici sa začína MFF Ekotopfilm - Envirofilm

Ilustračná snímka. Foto: Ekotopfilm - Envirofilm

Počas piatich dní predstaví 66 dokumentárnych filmov z celého sveta.

Bratislava 27. mája (TASR) - Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm sa začína v pondelok v Bratislave a Banskej Bystrici. Počas piatich dní predstaví 66 dokumentárnych filmov z celého sveta. "Okrem filmových premietaní je pre návštevníkov pripravený sprievodný program – pútavé diskusie, inšpiratívne prezentácie a prednášky," avizujú organizátori podujatia, na ktoré prijali pozvanie aj "osobnosti meniace svet k udržateľnejšiemu".

Festivalom bude opäť rezonovať nevyhnutnosť zmeny a kľúčová sila jednotlivca. Sprievodný program tradične reflektuje aktuálne spoločenské témy. Návštevníci bratislavského Pistoriho paláca, Kina Film Europe a Cinemax Banská Bystrica v Europa SC sa môžu tešiť na program plný inšpiratívnych rečníkov.

Každý rok sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo celkovo predstavuje jednu tretinu ich produkcie. Ako sa vyhnúť nástrahám a netvoriť odpad v kuchyni prezradí svetová expertka na plytvanie jedlom, zakladateľka dánskej organizácie Stop plytvaniu jedlom, rusko-dánska aktivistka a grafička Selina Juul. Ďalšie diskusie sa budú venovať téme ekoturizmu, hovoriť sa bude aj o najvýznamnejších zdrojoch znečistenia ovzdušia, dosahu klimatickej zmeny a aktuálnych riešeniach. Odevný priemysel je jedným z najšpinavších priemyslov na svete. Podobne ako nezdravý a rýchly trend občerstvenia si aj časť módneho priemyslu vyslúžila prezývku fast-fashion. Na festivale nebude chýbať prednáška o tom, ako je možné smerovanie módy spomaliť.

Vstup na filmové premietania a sprievodné diskusie je zadarmo. Program je dostupný na www.ekotopfilm.sk.