Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Začínajú sa Bratislavské hudobné slávnosti, festival otvoria Suchoňom

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V podaní francúzskeho sólistu Emmanuela Ceyssona na festivale zaznie v slovenskej premiére dielo skladateľky Henriette Renié Koncert pre harfu a orchester c mol.

Bratislava 22. septembra (TASR) - V hlavnom meste sa v piatok začínajú Bratislavské hudobné slávnosti (BHS). Na 58. ročníku festivalu sa jeho rezidenčný orchester Slovenská filharmónia (SF) predstaví na troch koncertoch. Podujatie potrvá do 8. októbra, otvorí ho dielo Eugena Suchoňa.

Úvod BHS patrí Suchoňovej predohre k dráme Ivana Stodolu Kráľ Svätopluk. Festival si uvedením diela jedného z vrcholných predstaviteľov zakladateľskej generácie slovenskej národnej hudby a tvorcu národnej opery pripomína 30 rokov od skladateľovho úmrtia. "Majster Suchoň bol úzko spätý s dejinami Slovenskej filharmónie aj nášho festivalu, v rokoch 1966 až 1970 bol predsedom Festivalového výboru BHS. Dôkazom toho, že Suchoňa zaujímala téma, ale aj morálne posolstvo Svätoplukovho panovania, je jeho predohra k dráme Ivana Stodolu," uvádzajú organizátori k otvoreniu festivalu.

V podaní francúzskeho sólistu Emmanuela Ceyssona na ňom zaznie v slovenskej premiére dielo skladateľky Henriette Renié Koncert pre harfu a orchester c mol. Otvárací koncert pod taktovkou dirigenta Emmanuela Villauma uzavrie monumentálna Mahlerova 1. symfónia Titan. "Toto virtuózne dielo je ozdobou každého veľkého orchestra. Dnes je Slovenská filharmónia v kondícii jediná na Slovensku, ktorá môže so svojím vlastným obsadením, bez výpomoci a ďalších dodatkov zahrať takýto repertoár, má hráčov, ktorí dnes sú schopní interpretovať toto náročné dielo," povedal pre TASR generálny riaditeľ SF Marián Turner.

Suchoňovo dielo bude znieť aj na ďalších troch koncertoch tohtoročných BHS. Jedným z nich je koncert v interpretácii Slovenského komorného orchestra (SKO), kde sólistom bude huslista Václav Hudeček. Dielo zakladateľa slovenskej národnej hudby - symfonickú skladbu Metamorfózy si návštevníci festivalu môžu vypočuť aj v jeho závere. Zaznie v podaní SF a pod taktovkou českého dirigenta Tomáša Netopila. "Je to tak prekrásne farebne napísaná skladba, kde Suchoň využil snáď všetky spektrá orchestra, aké vôbec existujú. Aj svojou dĺžkou je veľmi sympatická, je to dielo, ktoré nepresahuje polhodinu a je nádherne rozložené do veľmi pekných kontrastov," priblížil Turner.

Na BHS sa ďalej predstaví napríklad Filharmónia z La Scaly, ktorú bude dirigovať kolumbijský dirigent Andrés Orozco-Estrada, sólistom koncertu je rakúsky huslista Julian Rachlin. Bratislavské publikum si vypočuje aj Drážďanskú filharmóniu s poľským dirigentom Krysztofom Urbańskim a rakúskou violončelistkou Juliou Hagen. Izraelský dirigent Lahav Shani príde na festival s Rotterdamskou filharmóniou. Premiérovo budú na BHS účinkovať B´Rock Orchestra s nórskou huslistkou Vilde Frang a belgickým dirigentom René Jacobsom, ktorý tento rok získal v Nemecku cenu Oper! Awards za celoživotné dielo.