Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Medzinárodná spevácka súťaž v Trnave predstaví vyše 70 súťažiacich

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi víťazmi minulých ročníkov súťaže sú osobnosti ako Peter Dvorský, Ľubica Orgonášová, Miroslav Dvorský či Gustáv Beláček.

Trnava 3. októbra (TASR) - Jubilejný 25. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského sa opäť po dvoch rokoch uskutoční v Trnave od 15. do 21. októbra. Na scéne Divadla Jána Palárika sa predstaví 73 mladých spevákov z 12 krajín. Predsedníčkou medzinárodnej poroty je interpretka a pedagogička vokálneho umenia Eva Blahová. Za organizátora Hudobné centrum o tom informovala Zuzana Meleková.

Slovenská spevácka súťaž mladých talentov je pomenovaná po skladateľovi Mikulášovi Schneiderovi Trnavskom, ktorého meno rezonuje v odbornej i laickej verejnosti predovšetkým v polohe tvorcu umelej a duchovnej piesne, upravovateľa ľudovej piesne a autora sakrálnych vokálno-inštrumentálnych kompozícií. Bol však i významným spolutvorcom hudobno-vzdelávacích inštitúcií profesionálnej hudobnej kultúry.

Výkony súťažiacich v dvoch kategóriách bude hodnotiť porota Jozef Kundlák a Peter Dvorský (Slovensko), Martina Zadro (Chorvátsko), Tadeusz Pszonka (Poľsko), Toril Carlsen (Nórsko), Gabriela Beňačková (Česká republika), Ariane Hollaender-Calix (Rakúsko) a Wiktor Bockman (Švajčiarsko). Okrem hlavných cien mimoriadne ceny najlepším udelí Hudobné centrum, mesto Trnava, Trnavský samosprávny kraj, Hudobný fond a ďalší partneri. Medzi víťazmi minulých ročníkov súťaže sú osobnosti ako Peter Dvorský, Ľubica Orgonášová, Miroslav Dvorský, Gustáv Beláček, Magdaléna Kožená, Štefan Kocán, Terézia Babjaková, Slávka Zámečníková a mnohí ďalší.