Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V Ružomberku sa začína nultý ročník Fullových dní

Ružomberok, archívna snímka. Foto: TASR

Poslaním viacdňového multižánrového mestského festivalu je pripomínať maliarovo dielo, zviditeľňovať to najlepšie z domácej scény, prinášať nové podnety, meniť tvár mesta a skvalitňovať život v ňom.

Ružomberok 18. septembra (TASR) – Ružomberok sa v týchto dňoch zmení na mesto slovenského maliara Ľudovíta Fullu. Pod Čebraťom sa v stredu začína nultý ročník Fullových dní.

Poslaním viacdňového multižánrového mestského festivalu je pripomínať maliarovo dielo, zviditeľňovať to najlepšie z domácej scény, prinášať nové podnety, meniť tvár mesta a skvalitňovať život v ňom. „Ľudovít Fulla patrí medzi naše národné poklady. Je čas, aby zažiaril na celom Slovensku a aby sa jeho dielo dostalo aj do európskeho kontextu,“ uviedol akademický maliar a hlavný poradca primátora pre kultúru Ján Kudlička. Práve on, osobný priateľ majstra a znalec Fullovho diela, živil viac ako 30 rokov myšlienku pripomínať Fullovo dielo verejnosti.

Založenie tradície Fullových dní inicioval podnikateľ a miestny aktivista Robo Kolár. „Mojím cieľom je jednak priblížiť dielo slávneho rodáka Ružomberčanom a verejnosti, a zároveň pomocou Fullovho mimoriadneho diela dostať Ružomberok na kultúrno-spoločenskú mapu Slovenska aj Európy,“ načrtol Kolár.

Významná časť Fullových dní sa uskutoční v priestoroch Slovenskej národnej galérie - Galérie Ľudovíta Fullu, ktorá oslavuje 50. výročie od svojho založenia. Riaditeľka galérie Zuzana Gažíková pripravila pri tejto príležitosti trojdňový program s názvom Živijóóó50!

Mestský festival vyvrcholí v piatok (20. 9.) premiérou filmového dokumentu o Fullovi „Zamatne“, vystúpením folklórnej skupiny Liptov či RK Jazz Bandu. Nultý ročník Fullových dní zavŕši koncert skupiny Vidiek. Podrobný program festivalu nájdu záujemcovia na www.fullovedni.sk.