Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Moskve sa začína MMF, ocenia aj Catherine Deneuve

Francúzska herečka Catherine Deneuve Foto: TASR/AP

O hlavnú trofej - Zlatého sv. Georgija - sa popasuje 17 celovečerných filmov.

Moskva 21. júna (TASR) - Francúzska herečka Catherine Deneuve si 30. júna - v záverečný deň 34. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Moskve, ktorý sa dnes začína v ruskom hlavnom meste, prevezme ocenenie za celoživotné dielo - Stanislavského cenu. Informovali o tom dnes organizátori festivalu v jeho dejisku.

Na festivalovej prehliadke, ktorú od roku 2000 usporadúvajú s ročnou periodicitou, sa v tomto roku "popasuje" o hlavnú trofej - Zlatého sv. Georgija - v súťažnej sekcii 17 celovečerných filmov.

Popri viacnásobnom zastúpení usporiadateľskej krajiny figurujú medzi nimi snímky vyspelých európskych kinematografií (Španielsko, Taliansko, Veľká Británia), filmársky nemenej kvalitných ázijských štátov (Čína, Irán, J.Kórea), zastúpenie v hlavnej súťaži budú mať však na rozdiel od ČR i Slovenska, aj Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko, či pobaltské krajiny.

O držiteľoch festivalových trofejí rozhodne medzinárodná odborná porota, v ktorej v tomto roku zasadnú režisér, scenárista, producent a herec Hector Babenco (Brazília), podobne všestranný Jean-Marc Barr (Francúzsko), talianska producentka Adriana Chiesa Di Palma, filmový a divadelný režisér Javor Gardev (Bulharsko) a domáci filmár Sergej Loban.

Významnou zložkou programu festivalu v Moskve budú však mimosúťažné projekcie, v rámci ktorých sa uskutočnia napríklad prehliadky diel tvorcov, ako Ernst Lubitsch alebo Hector Babenco, ale aj ukážky špičkových hollywoodskych produkcií z dielne štúdia Universal. Medzi nimi nebude chýbať napríklad Spartakus s Kirkom Douglasom v titulnej úlohe, Americké graffiti režiséra Georgea Lucasa, adaptácia muzikálu Ježiš Kristus Superstar, ktorú nakrútil režisér Norman Jewison, Grófka z Hongkongu Charlieho Chaplina, Vtáci Alfreda Hitchcocka alebo Sugarlandský expres Stevena Spielberga.

MFF v Moskve patrí do špičkovej kategórie A festivalových podujatí, vlani navštívilo projekcie v rôznych lokalitách ruského hlavného mesta takmer 130.000 divákov. V tomto roku však organizátori kvôli prestavbe nemohli využívať veľkú sálu, v ktorej sa v ostatných rokoch konali slávnostné otvorenie i ukončenie festivalu.