Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

VIDEO: V Rusku povolili kontroverzný film o romániku cára Mikuláša

Na screenshote z youtube film Matilda. Foto: Youtube Screenshot

Film Matilda, ktorý je o vzťahu Mikuláša II. s Matildou Kšesinskou, ostro kritizovali niektorí pravoslávni veriaci a tvrdí nacionalisti. Považujú ho za rúhačský voči cárovi.

Moskva 10. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo kultúry dnes oznámilo, že kontroverzný historický film o ľúbostnej afére posledného cára s balerínou dostal oficiálne povolenie na premietanie.

Film Matilda, ktorý je o vzťahu Mikuláša II. s Matildou Kšesinskou, ostro kritizovali niektorí pravoslávni veriaci a tvrdí nacionalisti. Považujú ho za rúhačský voči cárovi, ktorého ruská pravoslávna cirkev oslavuje ako svätého.

Kritici požadovali zákaz filmu, ktorý by sa mal do kín dostať na sté výročie boľševickej revolúcie z roku 1917. Medzi kritikov sa nedávno pridal aj Kremľom podporovaný čečenský líder Ramzan Kadyrov.

Agentúra AP pripomína, že režisér filmu Alexej Učiteľ obvinenia odmieta a prominentní ruskí filmári sa pridali na jeho stranu. Samotný Kremeľ, na ktorý sa obracali kritici aj zástancovia filmu, sa k sporu verejne nevyjadroval.