Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Oceňovaná dráma Moonlight zachytáva nádhernú nočnú moru

Na snímke záber z natáčania filmu Moonlight. Foto: TASR/AP

Snímku neobišli ani nominácie na cennú zlatú sošku Oscara. Film Barryho Jenkinsa, ktorý oslovil kritikov po celom svete, sa začína premietať už aj v slovenských kinách.

Bratislava 23. februára (TASR) - Hit z amerických kín, dráma Moonlight má na svojom konte viac ako 160 filmových cien z celého sveta vrátane Zlatého glóbusu a osem oscarových nominácií. Film Barryho Jenkinsa, ktorý oslovil kritikov po celom svete, je oddnes v slovenských kinách.

Nadčasový príbeh o dospievaní a hľadaní svojej identity je zasadený do drsných kulís okrajových štvrtí Miami. Rozpráva o chlapcovi Chironovi, afroamerickom gayovi bojujúcom o svoje miesto v prostredí, v ktorom často rozhoduje právo silnejšieho, zatiaľ čo jeho vnútorný svet sa plní láskou, bolesťou aj túžbou. Film režiséra Barryho Jenkinsa zachytáva univerzálnu tému priateľstva a sexuálnej identity v troch rôznych životných etapách od detstva až po dospelosť. Je zároveň portrétom mladého človeka, súčasných amerických predmestí aj nepostrehnuteľných síl, ktoré formujú ľudské životy.

Nekonvenčný spôsob rozprávania, vynaliezavá vizuálna zložka a mimoriadne herecké výkony vyniesli snímke Zlatý glóbus za najlepší film (drámu). Moonlight neobišli ani nominácie na cennú zlatú sošku. Oscara môže získať v ôsmich kategóriách - najlepší film, najlepší herec vo vedľajšej úlohe, najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, najlepšia réžia, najlepšia kamera, najlepší strih, najlepšia pôvodná hudba a najlepší adaptovaný scenár. Ktoré z nominácií premení, sa ukáže v noci z 26. na 27. februára.

"Film bol do kín zaradený od štvrtka 23. februára, aby mali diváci možnosť pozrieť si ho na veľkom plátne ešte pred slávnostným odovzdávaním," TASR informovala Martina Pašteková z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá snímku prináša na plátna slovenských kín.



Scenár filmu vznikol podľa divadelnej hry Tarella Alvina McCraneyho In Moonlight Black Boys Look Blue. Režisér Jenkins sám vyrastal v neslávnej štvrti Liberty City v Miami, a práve to bolo pri tejto hre pre neho kľúčovým a sám sa pustil do filmového scenára.

"Tarell nazýva Miami 'nádherná nočná mora' a myslím, že sa nám ten zlý sen podarilo zachytiť v nádherných farbách," dodáva. Rovnako ako v prípade autora divadelnej predlohy, i detstvo Barryho Jenkinsa bolo poznačené tým, že matka bola drogovo závislá. Aj z týchto skúseností režisér čerpal pri tvorbe filmu: "Vo filme nie je jediná scéna s Chironovou matkou, ktorá by nebola z môjho alebo Tarellovho života."

Barry Jenkins (1970) nakrútil svoj debut Medicine for Melancholy v roku 2008 a zožal veľký pozitívny ohlas od filmových kritikov. Kým začal pracovať na svojom druhom filme, bol tesárom, spoluzaložil reklamnú agentúru a podieľal sa na tvorbe seriálu Pozostalí. Jeho filmárska prestávka trvala sedem rokov. K réžii sa dostal len formou krátkych snímok. Námet na film Moonlight objavil v divadelnej hre In Moonlight Black Boys Look Blue, čiastočnej biografii dramatika a herca Tarella Alvina McCraneyho, s ktorým ho spájalo ako mesto, v ktorom obaja vyrástli, tak podobná skúsenosťou s drogovou závislosťou v rodine.