Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava Klenoty z múzea ponúkne množstvo zaujímavostí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V hudobnom múzeu sa nachádzajú tlače spevníkov, žaltárov i zhudobnených titulov pre súkromnú duchovnú potrebu a spev pri bohoslužbách vo viacerých jazykoch. 

Bratislava 17. septembra (TASR) – Odborníčky zo Slovenského národného múzea (SNM) - Hudobného múzea prezradia zaujímavosti z oblasti hudby na výstave Klenoty z múzea. Voľne prístupná beseda sa uskutoční v utorok 18. septembra o 16. hodine v sídelnej bratislavskej budove SNM na Vajanského nábreží.

"Autori profilovej výstavy po lete opäť osobne privítajú návštevníkov a predstavia tri zaujímavé témy, ktoré sú súčasťou tohto výstavného projektu. Ten prezentuje hudobnú kultúru na Slovensku od stredoveku po 20. storočie. Priblížia, ako sa zbiera hudba cez vzácne pamiatky zbierkového fondu," informuje vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Na tému Zhudobnená duchovná poézia a jej pramene na Slovensku poinformuje Zlatica Kendrová. Od vynájdenia kníhtlače patrili spevník a modlitebná kniha k úspešným vydavateľským artiklom s vyšším nákladom a distribučnými možnosťami. V hudobnom múzeu sa nachádzajú tlače spevníkov, žaltárov i zhudobnených titulov pre súkromnú duchovnú potrebu a spev pri bohoslužbách vo viacerých jazykoch. 

Sylvia Urdová prezradí, aký vzťah k Bratislave mal génius hudby 19. storočia a jeden z najslávnejších mužov kultúrnej Európy svojej doby Franz Liszt (1811–1886). Poslucháči sa tiež dozvedia, ako sa dostali jeho vlasy do zbierok nášho múzea.

O festivaloch tanečnej či populárnej piesne bude hovoriť Lucia Fojtíková. Zdôvodní, kedy a prečo vznikol medzinárodný festival populárnej hudby Bratislavská lýra, ktorý bol najznámejším festivalom tanečnej piesne v Československu.