Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Žiline a Prešove si uctia pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Na archívnej snímke vpravo hudobná skupina Živé kvety počas spomienkovej hudobnej akcie Koncert pre Jána a Martinu 4. marca 2018 na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výber miest koncertov nie je náhodný, z okolia Žiliny, zo Štiavnika totiž pochádzal zavraždený novinár, jeho snúbenica z Gregoroviec, ktoré sa nachádzajú v blízkosti metropoly Šariša.

Žilina/Prešov 11. marca (TASR) - V Žiline a v Prešove si v nedeľu podvečer uctia koncertmi pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Koncert na prešovskej Hlavnej ulici začne o 17.00 h, na Mariánskom námestí v Žiline sa uskutoční o hodinu neskôr.

"Hlavným posolstvom koncertov je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na našej krajine. Vražda Martiny a Jána je tragédiou, ktorá nás hlboko zasiahla. Umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncertmi im chceme vzdať úctu," povedal spoluorganizátor podujatí Michal Kaščák.

Výber miest koncertov nie je náhodný, z okolia Žiliny, zo Štiavnika totiž pochádzal zavraždený novinár, jeho snúbenica z Gregoroviec, ktoré sa nachádzajú v blízkosti metropoly Šariša.

Na žilinskom koncerte pre Jána a Martinu vystúpia Mňága a Žďorp, Korben Dallas, Para, Katarzia, Folklórny súbor Rozsutec, BASIE, Dáša Fon Fľaša či ZDŽAF. Moderátorom bude Anton Šulík z Mestského divadla Žilina. V metropole Šariša sa predstavia spevácky zbor Gregos z Gregoroviec, Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty, Chiki liki tu-a, Bez Ladu a Skladu, Katka Koščová, Komajota, FÚZY MÚZY a David Kollar, Akustika, Klena & Klenoty, huslisti Ján Bogdan, Martin Jeriga a klavirista Erik Jámbor.

Organizátormi koncertov sú festival Pohoda, Mestské divadlo Žilina a kultúrne centrá Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga Žilina, v Prešove klub Stromoradie a kapela Chiki liki tu-a.

TASR informovali z kancelárie Pohoda festivalu.