Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Viktor Horján v Dlhej noci naučí divákov rôzne frázy po klingonsky

Viktor Horján, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Premiéra titulu Dlhá noc sa uskutoční 13. a 14. októbra v elledanse.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Milovníka Star Treku stvárňuje v novom titule bratislavského divadla elledanse - činoherno-tanečnej inscenácii Dlhá noc herec Viktor Horján. Vo víkendových premiérach novej hry z pera Viliama Klimáčka naučí divákov najrôznejšie frázy po klingonsky.

"A chýbať nebude ani rýdzo slovenský verš Mor ho! v klingončine. Režisér Klimáček si dokonca pre tvorbu kúpil aj klingonský slovník fráz," uviedla pre TASR Zuzana Kizáková, tlačová tajomníčka elledanse.

Námet a výskyt seriálového jazyka a vôbec Star Treku v novej inscenácii vysvetlil sám autor a režisér Viliam Klimáček slovami: "Veľa ľudí by chcelo žiť v Star Treku. Moji hrdinovia cítia, že svet nie je v poriadku. Unikajú preto do paralelných svetov a veria, že budú lepšie, ako je tento."

Divadlo GUnaGU a tanečný súbor elledanse sa spojili a vznikla Dlhá noc

V Dlhej noci (prvej premiére sezóny) sa tanečný súbor elledanse po prvý raz spojil s dramatikom, režisérom a zakladateľom divadla GUnaGU Viliamom Klimáčkom. Výsledok spolupráce - fúzia slova a pohybu prinesie divákom mozaiku piatich ľudských príbehov, ktoré sa počas jednej noci splietajú dokopy a ponúkajú obraz dnešného chaotického sveta.

"Pre elledanse je táto hra veľkým obohatením. Ako tanečnému divadlu k nám prináša toľko činohry, ako sme neboli doteraz zvyknutí. A prináša k nám aj známe tváre, ktoré sa však predstavia publiku z inej a novej stránky," komentovala spoluprácu umelecká riaditeľka elledanse Šárka Ondrišová, ktorá do novej hry vytvorila pohybové scény. Herci sú podľa nej veľmi dobre pohybovo zdatní. "Hoci sú zvyknutí na činohru, predvedú na javisku nevšedné choreografie," dodala.

V netradičnej inscenácii, v ktorej sa mieša činohra a tanec, humor a smiech cez slzy, sa okrem Viktora Horjána predstavia Csongor Kassai, Martin Meľo, Judit Bárdos a Michaela Čillíková. Kassai stvárňuje hneď dve roly - poetického patológa a veriacu starú mamu.

Premiéra titulu Dlhá noc sa uskutoční 13. a 14. októbra v elledanse. Hru o našich fóbiách, neschopnosti pochopiť jeden druhého, úniku do iného sveta a o viere v lepšie zajtrajšky si budú môcť diváci po premiérach pozrieť v repríze 7. a 17. novembra.