Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela rozhlasová a televízna redaktorka Uršula Szabadošová

Na snímke Uršula Szabadošová. Foto: RTVS

V období rokov 1999 až 2013 pripravovala rozhlasové vysielanie pre poľskú národnostnú menšinu a v rokoch 2005 až 2013 Poľský televízny národnostný magazín a národnostné správy.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Vo veku 78 rokov zomrela dlhoročná rozhlasová a televízna redaktorka Uršula Szabadošová. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Szabadošová ako hudobná redaktorka so špecializáciou na populárnu hudbu vyberala hudbu do prúdového vysielania, magazínov, literárno-dramatických relácií, vrátane zábavníkov Maratón či Superšopa. Bola tiež dramaturgičkou rozhlasových nahrávok populárnej hudby a spolupodieľala sa na organizácii pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad.

V období rokov 1999 až 2013 pripravovala rozhlasové vysielanie pre poľskú národnostnú menšinu a v rokoch 2005 až 2013 Poľský televízny národnostný magazín a národnostné správy. "Mal som česť poznať pani Uršulu Szabadošovú osobne a vždy som si vážil jej profesionálny a ľudský prístup k práci i ku kolegom. Budem nám všetkým veľmi chýbať," priblížil výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Na svoju spoluprácu s rozhlasovou redaktorkou Uršulou Szabadošovou si zaspomínal aj hudobník Ondrej Kandráč. Stretli sa ako kolegovia v národnostnom vysielaní Slovenského rozhlasu v Košiciach.

"Bolo to milá usmievavá dáma, prívetivá a veľmi srdečná. Pohyboval som sa v muzikantských kruhoch a preto som poznal jej tvorbu. Disponovala unikátnou fonotékou poľskej hudby. Mala nesmierny cit pre hudbu a hudobný výber do publicistických i dramatických relácií. To ma upútalo ako prvé," hovorí Kandráč.

Dodal, že jej spevácke a inštrumentálne umenie mal možnosť zažiť aj v inej netradičnej atmosfére na verejných rozhlasových nahrávkach a iných podujatiach. Pripomenul, že rozhlasová kolegyňa ho upozornila aj na krásnu pieseň, ktorá sa stala hitom Kandráčovcov.

"Skutočne to bola práve Uršula. Hrala pieseň, ktorú Poliaci považujú za svoju národnú skladbu. K tomu pribudol slovenský text a boli na svete Sokoly, náš najväčší hit," uzavrel Kandráč.

Posledná rozlúčka s Uršulou Szabadošovou bude v piatok (14.12.) o 12.00 h v košickom krematóriu.