Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vyskočiť z kože

Vyskočiť z kože Foto: Divadlo LAB

V pondelok 7. januára 2013 o 19:00 hod., sa v priestoroch Divadla Lab uskutoční premiéra absolventskej inscenácie študentov Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU – Vyskočiť z kože.

Bratislava 4. januára (TASR-OTS) - Táto komédia mladej autorky Zuzy Ferenczovej hovorí o „vážnych problémoch“ dnešnej školopovinnej mládeže. Dievča na rozhraní detstva a dospelosti sa dostane do situácie, kedy sa musí rozhodnúť ako naloží so svojím životom, a so životom dieťaťa, ktoré v nej rastie. Odpoveď na množstvo otázok a najmä na jednu - Čo je po smrti?, hľadá v sebe, medzi rovesníkmi i medzi dospelými. Keďže jej nikto nedokáže uspokojivo odpovedať, odhodlá sa zažiť okraj smrti na vlastnej koži. Pokúsi sa nazrieť za hranicu života a presvedčiť sa, či tam niečo je. Či je niečo POTOM.

Inscenácia, ktorú so študentkami bábkoherectva naštudoval Peter Palik primárne pracuje s výtvarnými obrazmi. Prostredníctvom pôsobivých bábkarských výstupov a emotívnej hudby v nich tvorcovia oživujú magický - duševný svet mladého dievčaťa. Zároveň ich stavajú do kontrastu voči vtipným konverzáciám mládeže, ktorých hlavným znakom je naivita a povrchnosť. Aj napriek tomu, že je inscenácia bábková, nie je určená deťom, ale ako jedna z mála práve mladým ľuďom.

Autorka hry Zuzana Ferenczová absolvovala v roku 2004 študijný program divadelná dramaturgia na DF VŠMU v Bratislave. Spolu s Antonom Medowitsom je autorkou divadelnej hry Rečičky a divadelnej hry Solitaire.sk, ktorá bola víťazným textom súťaže Dráma 2007. Taktiež napísala divadelnú hru Babyboom, ktorá bola jedným z dvoch víťazných textov súťaže Dráma 2010 a Petrom Palikom inscenovanú hru pre mládež - Vyskočiť z kože (Problém).

Zuza Ferenczová: Vyskočiť z kože
Premiéra: 7. január 2013, 19:00
Divadlo Lab, Svoradova 4, Bratislava
Divadelná fakulta VŠMU

Tvorivý tím:
Réžia a dramaturgia: P. Palik
Asistent réžie: Z. Kollárová
Scéna, bábky, kostýmy: Z. Kadlčáková
Hudobný mix: M. Macko
Produkcia: A. Ružičková

Účinkujú: A. Kamasová, A. Vojteková, M. Rogoňová, M. Kučerková