Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Taiwane predstavili pôvodnú slovenskú ľudovú kultúru z obdobia ČSR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Podpolianske múzeum v Detve

Expozícia predstavuje 12 historických krojov z obce Očová. Návštevníci si môžu pozrieť dievčenské, mužské, detské kroje na rôzne príležitosti, ako sú svadba či pohreb, ale aj na bežné denné nosenie.

Tchaj-pej 10. júla (TASR) - Tematická výstava slovenskej ľudovej kultúry z obce Očová je súčasťou Folklórneho detského festivalu, ktorý sa koná v júli a auguste v okrese I-lan na východe Taiwanu. TASR o tom v utorok informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Výstava je koncipovaná ako slovenská dedinka s tradičnou izbou, koridormi, ale aj "prechádzkou" po Podpoľaní a Bratislave. Otvorili ju v sobotu 7. júla. Iba v tento deň si výstavu unikátnych, viac ako storočných slovenských krojov z regiónu Podpoľanie pozrelo vyše 1200 návštevníkov.

Na slávnostnom otvorení festivalu a výstavy sa zúčastnil jej kurátor, riaditeľ Očovského dvora Pavol Holík z Očovej, ktorý všetky artefakty zapožičal pre Slovenský ekonomický a kultúrny úrad v Tchaj-peji. Holík prítomným hosťom zahral na fujare.

Expozícia predstavuje 12 historických krojov z obce Očová. Návštevníci si môžu pozrieť dievčenské, mužské, detské kroje na rôzne príležitosti, ako sú svadba či pohreb, ale aj na bežné denné nosenie, tradičné drevené predmety používané v domácnostiach alebo poľnohospodárstve a hudobné nástroje, medzi nimi fujaru a dvojpíšťalu.

Zvlášť unikátnymi artefaktmi sú archaické, niekoľkometrové krosná, ktoré sa používali v Očovej v 19. storočí, kolovrátok a iné potreby pre výrobu látok a ich vyšívanie z obdobia prvej česko-slovenskej republiky. Výstava v takomto zložení a historicky pridanou hodnotou je jedinečnou nielen na Taiwane, ale azda v celej východnej Ázii. Jej cieľom je predstaviť život slovenského obyvateľstva v období prvej česko-slovenskej republiky, so zameraním sa na kultúrne unikátny región Podpoľania, píše sa v tlačovom vyhlásení MZVaEZ SR.

Výstava z Očovej je prvou z viacerých pripravovaných podujatí, počas ktorých sa obyvatelia taiwanského okresu I-lan zoznamujú so Slovenskom a jeho kultúrnym dedičstvom z počiatkov česko-slovenského štátu v rámci 100. výročia jeho založenia.

Súčasťou aktivít v I-lane bude aj otvorenie pamätníka grófovi Móricovi Beňovskému, ktorý v tejto provincii pobudol v roku 1771 na ceste smerom na Madagaskar.