Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Košiciach uvidíte tvorbu francúzskeho maliara Edgara Degasa

Edgar Degas Foto: wikipedia.org

Degas bol jedným z najvýznamnejších maliarov, karikaturistov a  grafikov 19. storočia a zapísal sa aj ako inovatívny sochár a fotograf.

Košice 20. septembra (TASR) – Grafickú tvorbu slávneho francúzskeho maliara Edgara Degasa (1834-1917) približuje výstava, ktorú dnes sprístupnili vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach. Spolu 44 adjustovaných prác rovnakých formátov vytvorených technikou heliogravúry je zo série "La Famille Cardinal" z rokov 1877 – 1878.

"V podstate ide o knižné ilustrácie vytvorené pre rovnomenné knižné dielo Degasovho priateľa, hudobného skladateľa a spisovateľa Ludovica Halévyho. Grafická technika heliogravúry využíva podobný princíp ako analógová fotografia," uviedol pre TASR Miroslav Kleban z VSG.

Výstava pod názvom Edgar Degas – Holá pravda je prístupná do 30. novembra. Výstavný projekt je realizovaný v spolupráci so spoločnosťou Art Expo International, prezentované diela pochádzajú zo súkromnej zbierky.

Degas bol jedným z najvýznamnejších maliarov, karikaturistov a  grafikov 19. storočia a zapísal sa aj ako inovatívny sochár a fotograf. Osobitne známym sa stal ako iniciátor impresionistických výstav.

La Famille Cardinal je jednozväzkové knižné satirické dielo, ktoré ponúka zaujímavý pohľad na dobovú francúzsku spoločnosť a parížsky nočný život spoza opony. Hodnota prezentovanej grafickej zbierky nadobúda na dôležitosti aj z dôvodu nezachovania sa pôvodných grafických platní. Degasove ilustrácie - tzv. monotypie po nezhodách s Halévym neboli publikované v knižnej práci a nezverejnené ostali v umelcovom ateliéry až do roku 1928. O desať rokov neskôr sériu vydražili na aukcii a reprodukovali v limitovanej edícii procesom heliogravúry.