Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Žilinský literárny festival otvorili Ľubomír Feldek a Lida Mlichová

Ľubomír Feldek, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tradičným vyvrcholením festivalu bude Kníhkupecká noc v kníhkupectve Artforum.

Žilina 10. októbra (TASR) – Žilinský rodák Ľubomír Feldek a knihárka Lida Mlichová dnes na pôde kníhkupectva Artforum v Žiline otvorili 9. ročník Žilinského literárneho festivalu (ŽLF).

Témou festivalu, ktorý potrvá do soboty 13. októbra, je slovo Lokál. „Samozrejme, že dobrý lokál nie je zlý. Ja som Žilinec. Tak predovšetkým to, že som Žilinec, znamená lokál pre mňa. A pekné je aj to, že táto udalosť sa koná v októbri. A 9. októbra sa narodili traja Žilinci - ja, vedľa mňa stojaca Lidka Mlichová a žilinský básnik Janko Frátrik. Takže aj toto je lokál,“ skonštatoval Feldek.

Pre knihárku Lidu Mlichovú je pojem lokál spojený so Žilinou, v ktorej sa narodila. „V ktorej sa narodila moja matka. Nikdy som dlhodobo nežila mimo Žiliny. Keď cestujem po svete, tak ma očarúva, že všade žijú ľudia a hovorím si, či by som dokázala žiť v krajine, ktorej jazyk ovládam. Exotickej krajine. Chvíľu hej. Ale myslím si, že Žilina sú korene, ktoré ostali, sú tu hroby, je tu dielňa, je tu história. A je tu niečo s kniharinou - že sme zapísaní a ukotvení v tomto meste,“ povedala Mlichová.

Podľa organizátora festivalu Jána Ničíka z kníhkupectva Artforum má obrovský význam pestovať lokálne veci a miestne špeciality, lebo dodávajú svetu originálnu chuť a jedinečnosť. „Globálny svet je čoraz viac unifikovaný a jednotný. A bude mať zmysel len vtedy, keď sa bude skladať z tisícov maličkých, lokálnych a jedinečných svetov. Keď chcete mať niečo miestne, lokálne, musíte to pestovať. Musíte do toho investovať vlastné peniaze, čas a energiu. Inak sa to stratí,“ pofotkol Ničík.

Festival bude trvať štyri dni

Počas štyroch festivalových dní sa Žilinčania stretnú s literatúrou nielen na miestach, kde by ju bežne očakávali. „Či už v prostriedkoch MHD alebo na výstave starých fotografií mesta v Palace hoteli Polom. V Nadácii POLIS sa uskutočnia diskusie nielen so spisovateľmi (Rudolf Dobiáš, Josef Haslinger, Jozef Hašto, Péter Hunčík), ale aj s cestovateľom Ľubošom Fellnerom o lokalitách celého sveta. Večerný sprievodný program tradične zastreší kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Tento rok ponúkne klavírny recitál Ivana Šillera, diskusiu o histórii žilinskej kinematografie a divadelné predstavenie B. Uhlára a kol. DISK: STATUS,“ doplnil Ničík.

Tradičným vyvrcholením festivalu bude Kníhkupecká noc v kníhkupectve Artforum. „Kníhkupectvo bude otvorené do 22. hodiny a v prípade dobrého počasia pred ním bude pódium, na ktorom sa uskutočnia besedy a debaty s literátmi. Spomeniem Petra Frankla, ktorý napísal viacero kníh spojených so Žilinou, budeme uvádzať do života román Žilinčana Karola Heriana a zaspievať by mal prísť raper Bene,“ dodal Ničík.

Organizátormi ŽLF sú Artforum – Art-fórum pre literatúru, n. o., Nadácia POLIS, Stanica Žilina-Záriečie. Spoluorganizátormi Mestské divadlo Žilina, Krajská knižnica v Žiline, Krajské kultúrne stredisko, vydavateľstvo Artis Omnis a Rakúske kultúrne fórum. Festival podporili Mesto Žilina, Ministerstvo kultúry SR, Združenie vydavateľov a kníhkupcov SR.