Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ako vybrať krúžok pre dieťa?

Foto: Helen Doron

Azda každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie, a preto sa väčšina často a mylne, no pritom veľmi odhodlane, púšťa do vyberania množstva záujmových krúžkov.

Bratislava 12. septembra (OTS) - Pritom však stačí, aby si uvedomili, že výberom jedného docielia niekedy viac, než by sprvoti čakali.

Učenie sa novým zručnostiam a získavanie vedomostí by malo byť už pre malé deti dôležitou súčasťou dňa. Rodičia si to uvedomujú a niekedy svoje dieťa až zbytočne zaťažujú v chybnej domnienke, že čím viac toho bude dieťa robiť, tým viac bude aj skutočne vedieť. To je však nie príliš uvážené konanie, pretože oveľa dôležitejšie je, aby sa postupovalo komplexne a sústredene sa rozvíjali konkrétne schopnosti.

Šesť a sedem ročným deťom sa ešte stále rýchlo rozvíja fantázia, intuitívne premýšľanie a logika. Tento proces síce začal už v 3. a 4. roku života, odkedy sa dieťaťu začala formovať schopnosť učenia sa a tak už čo-to vie, no teraz začína hlbšie bádať a hľadať prvé súvislosti. To potvrdil aj výskum psychológa Benjamina Blooma z univerzity v Chicagu, ktorý považuje práve obdobie nástupu do školy za perspektívne na to, aby sa človek naučil dobre sa učiť. Lenže na druhej strane - netreba to ani v tomto veku preháňať. Prioritou rodičov by malo byť šťastie dieťaťa a to možno docieliť jedine tak, že mu dožičia to, čo má stále rado – teda hru. Veď nie nadarmo sa roky traduje Komenského slovné spojenie „učenie hrou“.

Vyberajte podľa záujmov dieťaťa
Je vhodné, aby si dieťa pokiaľ možno samo povedalo, čo ho baví a zaujíma najviac, pretože hľadanie kompromisov zvolením dvoch krúžkov v jeden deň nie je z dlhodobého hľadiska vhodné. Dieťa je preťažené a mentálna kapacita klesá úmerne únave. Psychologička Silvia Langermann radí: „Rodičia najlepšie poznajú svoje dieťa a tak vedia k čomu prirodzene inklinuje. Povzbuďte ho v tom a rozvíjajte jeho danosti. Nie však neuvážene – myslite na to, že mladý organizmus vydrží toho skutočne dosť, veď deti majú veľa energie. Ale ak to preženiete, môže to mať nedozerné následky.

Dožičte mu pauzu
Odborníci odporúčajú vybrať jeden krúžok denne počas pracovného týždňa s tým, že jeden deň v rámci neho bude mať vaša ratolesť úplne voľno. Nech robí, čo len chce. Môže pozerať rozprávky, sedieť na záhrade či len ležať. Dajte vášmu dieťaťu mu voľnosť, aby ovládlo svoj deň!
Takýto prístup je prospešný, o čom svedčí aj pozorovanie fyziologických zákonitosti vývoja mozgu malého dieťa. „Ideálny stav je, keď sa vám podarí skombinovať niekoľko obľúbených aktivít, ktoré stimulujú neurónové oblasti jednotlivých lalokov oboch hemisfér tak, aby sa podporila napríklad rečová činnosť s motorickou a pamäťovou. Dieťa sa vďaka tomu hrá a dobrovoľne učí niekoľkým veciam naraz, z čoho bude v dospelosti rozhodne iba profitovať a to najmä v prípade, ak ide o znalosť cudzích jazykov,“ radí psychologička. Podľa overenej metódy výučby angličtiny, ktorú pred 30 rokmi zaviedla po celom svete úspešne jazykovedkyňa Helen Doron, dieťa cudzí jazyk najprv počúva, pochopí ho a až potom začne rozprávať. To je aj najprirodzenejší spôsob, akým človek dokáže obsiahnuť podstatu reči. Týmto spôsobom získava pestrú slovnú zásobu a výskumy potvrdzujú, že verbálna inteligencia detí, ktoré rozumejú aj inému jazyku popri materinskom, je podstatne vyššia.

Kombinujte
Pri výbere krúžkov je nesmierne dôležité, aby ste si pripustili, že ani vy nepreferujete každý deň uniformnú zábavu. Preto je rozumné predpokladať, že ani vaše dieťa nebude mať obľubu výhradne v športe, ale ak vyrastá v prostredí, ktoré je aspoň trochu umelecky založené, bude mať tendenciu brať do rúk aj štetce a farbičky. Tak prečo mu nedopriať vyžitie aj touto formou?

Deti nie je vhodné preťažovať jednostranne. Rodičia by mali detský svet obohatiť a rozvíjať,“ radí Silvia Langermann. Preto odporúča neprihlasovať deti na viac ako 2 podobné krúžky naraz, skôr podnecovať ich fantáziu aj všeobecný vývoj – nejde len o rozvoj kognitívnych, ale aj fyzických schopností. Ideálne je preto podľa nej skombinovať jeden športový krúžok s jazykovým a doplniť ho o umelecký smer – napríklad hru na hudobnom nástroji prestriedať s futbalom a angličtinou. „Aj tu, ako všade inde, je však podstatná zo strany rodičov pozitívna motivácia, nie strašenie, ak by náhodou dieťa v danom smere nevynikalo,“ dodáva odborníčka.

Rozvíjajte zručnosti
Chodenie na krúžok by však pre dieťa nemalo byť len nutným vyplnením voľného času. Práve výber vhodného krúžku môže byť určujúcim pre ich budúce povolanie. Skúsenosti s tým má aj herečka Michaela Čobejová, ktorá sa rozhodla odovzdávať svoje skúsenosti práve deťom na literárno-dramatickej výchove na Základnej umeleckej škole a tak rozvíjať ich talent. „Domáca príprava na krúžok je rovnako dôležitá, ako účasť na hodine. Vhodne zvolený krúžok rozvíja kreativitu, predstavivosť aj špeciálne zručnosti, ktoré v bežnej škole za momentálneho nastavenia nie je možné rozvíjať,“ radí M. Čobejová. Ak teda viete, že vaše dieťa má nadanie na jazyky, hudbu alebo šport, nebojte sa podporiť ho v tom. Krúžok by nemal slúžiť na „zabitie“ nudy, ale na zmysluplný rozvoj detskej osobnosti s prínosom do jeho budúcnosti.

Cudzie jazyky - Katalin Deák, jazyková škola Helen Doron English
• myslite vopred – riešte kurz skôr, než nastane problém v škole; dieťa sa tak vyhne pocitu frustrácie, ktorá by ho od učenia jazyka mohla odradiť
• kreativita – je lepšie, ak výučba prebieha mimo lavice - pohybovými aktivitami, tancom, pesničkami a pod.
• nadväznosť – v ponuke by mali byť nadväzujúce kurzy, aby sa neustále nemenila metóda a štýl výučby, to bráni sa dieťaťu posunúť
• veľkosť skupiny – ideálna je okolo 4 - 8 detí
• ukážková hodina – ak ju ponúkajú, zúčastnite sa, urobíte si tak lepšiu predstavu
• pre budúcnosť – angličtina je univerzálny jazyk, ktorým sa hovorí takmer po celom svete, dieťaťu sa isto zíde
Umelecký smer – Michaela Čobejová, herečka, literárno-dramatická výchova ZUŠ
možnosti: hra na hudobnom nástroji, spev, tanec, balet, dramatická, hlasový príprava, maľba
predpoklady: dieťa často a rado spieva, má rado riekanky, básničky; maľuje, kreslí
• rozvoj zručností: zlepšenie koncentrácie a predstavivosti
• posúva vpred: učenie hry na hudobný nástroj alebo iný rozvoj umeleckým smerom rozvíja aj dieťa, ktoré nemá výrazný talent
Športy
možnosti: plávanie, futbal, hokej, atletika, gymnastika, beh, tenis, bedminton, basketbal, volejbal a pod.
predpoklady: nadšenie z hry, fyziologická zdatnosť, dobrý zdravotný stav, vytrvalosť
vyváženosť: kombináciou krúžkov zabezpečíte primeraný rozvoj dieťaťa, v technickej dobe je šport plusom
Koľko vás to bude stáť?
• jazykový kurz: cca 37 €/mesiac
• tanečná, výtvarná, hudobná, divadelný krúžok: skupinové vyučovanie cca 10 €/hodina, individuálne cca 15 €/1 hodina
• športové aktivity: závisí od počtu tréningových hodín na mesiac; napríklad futbal 2 x do týždňa – 35 €/ mesačne


Rešpektujte svoje dieťa - Silvia Langermann, psychologička
Vek
Pri výbere krúžku pre deti na 1. stupni ZŠ by mali asistovať rodičia. So staršími deťmi sa o výbere krúžkov poraďte, nenúťte ich. Zohľadnite aj fyzické a psychické danosti dieťaťa.

Počet
Nepreťažujte dieťa - všetkého veľa škodí a menej je niekedy viac. Radšej nech si dieťa postupne prehlbuje zručnosti, ako má naraz množstvo nových podnetov.

Motivácia

Nútiť dieťa do niečoho, o čo nestojí, nemá zmysel. Ale je tiež potrebné ho pozitívne motivovať, aby v krúžku vytrvalo, aj keď sa jemu samému už príliš nechce. Pravidelná návšteva krúžku učí deti organizovať si čas, no aj zodpovednosti a samostatnosti.

Kombinujte
Je vhodné rozvíjať všetky danosti detí – nielen fyzické cez športový krúžok, ale aj umelecké cez spev, hru na hudobnom nástroji alebo balet a tiež vedomosti – cez počítačový či jazykový krúžok.

Osobnosť

Správne ohodnoťte možnosti vášho drobca – sami najlepšie poznáte jeho túžby, aj osobnostné črty. Nepreťažujte ho, myslite aj na to, že je potrebné v prvom rade zvládnuť školské povinnosti. Výber krúžku voľte aj podľa toho, či je extrovert alebo introvert, či ktoré vlohy a danosti u neho chcete rozvíjať.
Špeciálny TIP: Nechajte dieťa jeden deň v pracovnom týždni oddychovať. Nech si vyberie aktivitu, ktorou ho chce stráviť, kľudne aj ničnerobením. Aj nuda môže byť niekedy užitočná.