Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Android aplikácie vzťahujúce sa k zábave

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovenskí a americkí užívatelia mobilných telefónov preferujú podobné typy aplikácií zo sekcie zábavy.

Bratislava 18. septembra (OTS) - Dnes už by sme azda ani nenašli majiteľa moderného telefónu so systémom Android, ktorý by vo svojom smartfóne nemal aspoň jednu aplikáciu. V posledných rokoch nám totiž telefóny neslúžia len na to, k čomu odkazuje ich názov, teda na telefonovanie, ale napríklad aj pre niečo také ako je obyčajná zábava.

Kým kedysi sme na hranie hier potrebovali veľké a nie príliš spratné počítače, dnes všetko vtesnáme do malej krabičky s rozmermi niekoľko centimetrov krát niekoľko centimetrov. Oficiálny obchod pre majiteľov Android telefónov je plný aplikácii, ktoré by sme zaradili do oblasti zábavy.

Nie sú to však len hry či rôzne zábavné videá, ale pojem zábava pri aplikáciách nadobúda podstatne širší rozmer. Pod zábavou sa tu rozumie všetko to, čo by niektorým ľuďom mohlo priniesť pocit radosti a uspokojenia. A tým môže byť napríklad aj dobrá kniha či diskusné fórum.

Rovnako však aj platí, že nie všetky aplikácie, ktoré by sme považovali za tie, ktoré by mali patriť do sekcie zábavy, sa tu aj skutočne nachádzajú. Ak by napríklad populárna stránka casinohryzdarma.com mala vlastnú aplikáciu, skončila by medzi svojimi podobnými. Občas je to skrátka trochu bludisko.

Podľa údajov stránky Similar Web vedú medzi zábavnými aplikáciami medzi slovenskými užívateľmi tie, ktoré by spadali do podkategórie médiá. Slováci radi cez telefóny sledujú televíziu alebo videá. Okrem toho radi hrajú hry a využívajú rôzne aplikácie pre vylepšenie svojho imidžu na sociálnych sieťach.

Ak by sme sa porovnali s Američanmi zistili by sme, že naše takzvané chute nie sú až tak odlišné. U nich sa medzi najpopulárnejšie aplikácie radia i v tuzemských končinách známe aplikácie od spoločností Netflix, Amazon či YouTube. Teda aj Američania radi trávia čas pred mobilným televízorom či pri videách.

Popularita zábavných aplikácii je obrovská. Nepriamo o tom svedčí i prípad z ďalekej Číny, kde sa miestny internetový gigant rozhodol obmedziť prístup na svoje hry detským hráčom na hodinu denne. Úmerne s popularitou idú ruka v ruke aj obrovské zisky, ktoré končia na účtoch vývojárov týchto hier.

S tým, ako sa ľudia neustále potrebujú zabávať a pri niečom relaxovať, sa dá očakávať, že popularita takýchto aplikácii bude úmerne rásť s počtom majiteľov mobilných telefónov. Budú tak pribúdať noví hráči, ako i tí, ktorí budú namiesto klasických televízorov uprednostňovať svoje smartfóny.