Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Astronauti počas výstupu do kozmu opravili energetický systém stanice

Foto: TASR/AP Photo

Dvojica úspešne nainštalovala nový 100-kilogramový elektrický rozvádzač, čo sa im nepodarilo minulý týždeň pre problémy so zaseknutou upevňovacou skrutkou.

Mys Canaveral 6. septembra (TASR) - Dvaja astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) podnikli v stredu výstup do otvoreného kozmu, počas ktorého úspešne spojazdnili energetický systém orbitálnej základne.

Pracovný výstup Američanky Sunity Williamsovej a Japonca Akiho Hošideho vo výške asi 400 kilometrov nad Zemou trval celkovo šesť hodín a 28 minút.

Dvojica počas tohto času úspešne nainštalovala nový 100-kilogramový elektrický rozvádzač, čo sa im nepodarilo minulý týždeň pre problémy so zaseknutou upevňovacou skrutkou. Pri riešení problému im pomohli provizórne nástroje, ktoré si svojpomocne vyrobili počas víkendu z rezervného kábla a zo zubnej kefky. Namontovali tiež novú kameru na robotické rameno ISS.

Pre Williamsovú to bola v poradí už piata vesmírna vychádzka. Celkovo v otvorenom vesmíre strávila už 44 hodín a dve minúty, čím sa stala rekordérkou medzi astronautkami. Williamsová tak prekonala svoju kolegyňu z NASA Peggy Winstonovú.