Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Magazín

Vzácna biela samica orangutana s albinizmom dostala meno Alba

Na nedatovanej snímke, ktorú vydala organizácia Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), vidno orangutana s albinizmom. Nachádza sa v klietke, pretože je umiestnený v karanténe v rehabilitačnom stredisku v Nyaru Mentengu v Indonézii. Ochranná skupina žiada verejnosť, aby ohlasovala vzácnych orangutanov s albinizmom. Dúfa, že prípad orangutana, ktorého minulý mesiac zachránili dedinčania v indonézskej časti Borneo, sa stane inšpirujúcim symbolom úsilia o záchranu kriticky ohrozeného druhu. Foto: TASR/AP

Nájdenej bielej samice sa ujali ochranári a odvtedy žije v rehabilitačnom centre organizácie BOS priamo na indonézskom ostrove Borneo.

Jakarta 16. mája (TASR) - Vzácny biely orangutan, ktorého našli a zachránili v Indonézii, dostal meno Alba. O mene rozhodla verejnosť potom, ako ochranárska Nadácia pre prežitie orangutanov na Borneu (BOS) vyzvala ľudí, aby pre primáta navrhli vhodné meno. Na výzvu zareagovali tisíce ľudí.

Vyslabnutú a dehydrovanú orangutanicu Albu našli začiatkom mája v blízkosti mesta Palangkaraya miestni obyvatelia. Bledú samicu s modrými očami chceli najskôr chovať v zajatí. Potom sa jej ujali ochranári a odvtedy žije v rehabilitačnom centre organizácie BOS priamo na indonézskom ostrove Borneo. Jej stav sa postupne zlepšuje.

Organizácia BOS zachraňuje orangutany už 25 rokov a Alba je vôbec prvý albín, ktorého má v starostlivosti.

Vo voľnej prírode v Indonézii žije podľa odhadov asi 45.000 až 65.000 orangutanov, ich počet sa pre rozsiahle odlesňovanie znižuje.