Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Bratislavská ZOO zažila trojnásobný ovečkovský krst

Na snímke krst vydania DVD rozprávok a knihy Deti v sieti, moderátorka Adela Banášová (vľavo) a herec Jozef Vajda (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pokrstilo sa DVD, kniha ako aj živé ovečky v košiari v bratislavskej zoologickej záhrade.

Bratislava 20. júna (TASR) - Kompletné DVD s animovanými rozprávkami OVCE.sk, nové vydanie knihy Deti v sieti aj živé ovečky v košiari vo štvrtok 20.júna pokrstili v bratislavskej zoologickej záhrade. Podujatie zorganizovalo občianske združenie eSlovensko, ktoré pravidelne poukazuje na fakt, že k počítačom a mobilom s internetom majú prístup čoraz menšie deti, čo so sebou prináša mnohé riziká. Hravým spôsobom sa usiluje prihovoriť deťom cez animované rozprávky a učiteľom aj rodičom predstavuje nové spôsoby, ktoré pomôžu deťom rozoznávať nástrahy na internete. "S príchodom nových technológií najohrozenejšou skupinou sú vždy tí, ktorí nie sú na to pripravení - deti. A tak sme sa rozhodli vytvoriť nástroj, ktorý by deťom pomáhal, aby zvládli nástrahy internetu alebo mobilných sietí,“ uviedol Miroslav Drobný, prezident eSlovensko a riaditeľ projektu Zodpovedne.sk, ktorý je zároveň scenáristom rozprávok OVCE.sk a spoluautorom knihy Deti v sieti.

Na snímke krst ovečiek, moderátorka Adela Banášová (prvá zľava) a herec Jozef Vajda (druhý zľava).
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Najmenším návštevníkom tak budú v bratislavskej ZOO pripomínať hlavných hrdinov rozprávok dve ovečky a jeden baranček s hviezdnymi krstnými rodičmi. Barančekovi Milanovi dala meno moderátorka Adela Banášová, ktorá prepožičala hlas seriálovým ovečkám do audiokomentárov pre nevidiace deti. Jeho kamarátku v kožúšku Kvetku si osvojil Jozef Vajda, hlas animovaných postavičiek zo seriálu OVCE.sk. "Rozprávky považujem za mimoriadny a zmysluplný projekt, ktorý vie presne, ako osloviť detského diváka. Práca pri dabovaní postavičiek ma veľmi bavila, doslova som sa v tom vyžíval," poznamenal herec k projektu. Poslednú "zodpovednú" ovečku Múdroslavu pomenoval Miroslav Drobný. Ako vysvetlil, pre slovenskú odrodu oviec sa usilovali vybrať slovenské mená: "Meno Múdroslava existovalo. Rodičia ho dávali deťom, lebo chceli, aby boli múdre. Aj my chceme, aby tie ovečky a všetky naše deti, ktoré pozerajú ten seriál a ktorým pomôže aj kniha, aby boli múdre a nestali sa obeťami zlých vlkov."

Kompletné DVD obsahuje všetkých 24 doteraz existujúcich rozprávok o ovečkách a ich skúsenostiach s internetom a mobilmi. Celá edícia zahŕňa 613 verzií rozprávok a okrem dabingu v cudzích jazykoch a cudzojazyčných titulkov obsahuje aj audiokomentár pre nevidiace, či posunkový jazyk pre nepočujúce deti.



Učiteľom, psychológom, vychovávateľom a rodičom je určené rozšírené vydanie knihy Deti v sieti, ktorá im poslúži ako dobrý sprievodca rizikami virtuálneho sveta. "Je určená všetkým, ktorí pracujú s deťmi. Dá sa bezplatne stiahnuť z www.zodpovedne.sk alebo wwww.ovce.sk plus, zabezpečíme distribúciu do každej školy na Slovensku, centier voľného času, všade kde sú dospeláci, ktorí sa s deťmi hrajú alebo ich chcú niečo nové naučiť," povedal pre TASR Miroslav Drobný na margo knižky. Tá ponúka konkrétne príklady, na základe ktorých radí, ako sa s deťmi o nástrahách internetu rozprávať a tým ich aj chrániť.

Ďalším krokom na podporu bezpečnosti detí na internete je verejná zbierka OVCE.sk na čísle 881 v sieti Telekom a O2. Cena SMS správy je dve eurá. Do aktivít sa takto môže zapojiť aj široká verejnosť a svojím finančným príspevkom podporiť projekty zamerané na zvyšovanie povedomia o nástrahách a rizikách online prostredia.